E-könyv-fesztivál

Az e-book nem ismeretlen fenomén a Budapesti Könyvfesztiválon – sem. Tavaly már szerepeltek az elektronikus könyvkiadással kapcsolatos programok a seregszemle rendezvénynaptárában, sőt vizsgázott a már nálunk is kapható, valóban könyv alakú digitális olvasó is.

A 2009-es Könyvfesztiválon, aMillenárison berendezett Könyvtáros Klub pódiumbeszélgetésén elhangzott: az e-book fogalma anynyira új, hogy még nem is egyértelmű, mit takar. Moldován István, az OSZK Elektronikus Dokumentum Központ digitális osztályának vezetője aztán mégis definiálta: a digitálisan elérhető, lezárt és nemcsak számítógépen, hanem más adathordozón is olvasható szövegek tekinthetők e-könyvnek.

Idén viszont már valóban megkerülhetetlen részt alkotnak az e-könyv-kiadással kapcsolatos programok a fesztiválon: április 23-án pénteken négy rendezvény is foglalkozik a témával.

A Millenáris Supka Géza Termében fél egytől fél kettőig a roppant tárgyszerű E-könyv –könyvkiadás 2.0 címmel hallgatható meg Rybaltovszki Péter és a bibliEteka.hu-t képviselő Bodó Bernadett beszélgetése. Kicsit kár, de a zsúfoltság miatt talán érthető, hogy ezzel párhuzamosan a Szabó Magda Teremben ugyancsak az e-bookokhoz kapcsolódó beszélgetésnek lehetünk tanúi: a Kossuth Kiadó e-bookokat, hangoskönyveket, zenét és képeket kínáló letöltő központjának bemutatkozását Multimédiapláza címmel rendezik, ott lesz Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója, dr. Musinger Ágnes, a Mahasz igazgatója és Szűts László, a Mahasz elnöke is.

Szintén a Szabó Magda teremben lesz az egyik legizgalmasabbnak ígérkező kerekasztal-beszélgetés: pénteken háromtól négyig Erényi Ágnes, a HVG Press Kft. igazgatója, VágóMagdolna, a Reálszisztéma Dabasi Nyomda vezérigazgatója, Weiler Péter, a Líra Könyv igazgatósági tagja és e-book-kiadásfelelőse, valamint Budaházy Árpád, a HVG Könyvek kiadóvezetője a könyvkiadás jövőjéről mondja el gondolatait. A beszélgetés kissé talán konfúz címe: A hagyományos nyomda, a digitális nyomda és az e-book harca vagy házassága? Még jó, hogy nem cím alapján választunk péntek délutáni programot…

A nap utolsó, e-könyvkiadással foglalkozó rendezvénye voltaképpen szakmai prezentáció lesz: E-Könyv Magyarország Kft. – a Líra Könyv és a Bookline közös vállalkozása címmel Starcz Ákos, a Bookline vezérigazgatója és Weiler Péter mint a Líra Könyv informatikai igazgatója mutatja be a vállalkozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.