Pesten újra urbitális lesz a május

Ne várd a májust, mondhatnánk, Budapest legnagyobb kultfesztiválja, az Urbitális Majális ugyanis hivatalosan már a héten elkezdődött. Durván száz programra és harminc helyszínre invitálják a publikumot a szervezők. Önkényes válogatás a pazar kínálatból.

Meghirdették a Nagy Rákóczi úti és Kossuth Lajos utcai Kirakatversenyt, az utcaképet és a nép hangulatát javítandó (nem kis kihívás), a Duna belvárosi szakaszán pedig nemsokára berendeznek egy ún. kultuszályt, színpadi tánchoz, játékhoz, előadáshoz. Izgalmasnak ígérkezik a Budapest Code című projektum is, amely azonban nem más, mint A Da Vinci-kód mintájára felépített, kalandos, interaktív, városismertető játék. Hasonló akciót szerveznek a Margit-szigetre, ott helytörténeti kincseket kell keresni, hogy összeálljon a kép.

De vétek volna kihagyni a Vándoristenek című eseményszínház 3 előadását, az Akácfa utcai Fogasházban és környékén – a szervezők ugyanis budapesti lakásokat, romházakat, parkokat, köztereket használnak helyszínül a pesti életről és a város lakóiról szóló történeteik bemutatására – és a Kálvária téri fiestát is, ott a roma kultúrával kapcsolatos élő könyvtárat szerveznek slam poetry-vel és roma hiphopversennyel súlyosbítva. Az Erzsébetvárosi Közösségi Házban, a Rózsák téri templomban és más pontokon kórusfesztivált rendeznek, a Fővárosi Művelődési Házban éjszakai táncházat, a Nyugati téri West Balkánban tető alá hozzák a 2. Szemfüles Fesztivált, az Erzsébet téren pedig a szabadba viszik a táncot.

A Budapesti Városvédő Egyesület a pesti városfal maradványainak újrafelfedezésére és az Andrássy út csodáinak megismerésére ösztökéli az érdeklődőket, mások a pesti épületdíszekre hívják fel a figyelmet, megint mások budapesti témájú irodalmi kalandozásra invitálnak. A Dob utcában levetítik a pesti tűzfalak kidekorálására kiírt nemzetközi pályázatra érkezett legjobb munkákat, a PeCsában humorduma estet tartanak, kétszer is, a Tabán mozi Meridián Filmfesztiválján fiatal alkotók munkáival szembesülhet a néző, a Gerlóczy utcai tűzoltóság falán festményt és szobrot mutatnak be Viktor Vasarely előtt tisztelegve, a Pálvölgyi-barlangban pedig jégszobrokból nyitnak kiállítást.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A kultfolyam egyik utolsó, nagy nyíltszíni eseménye a Teréz és a Szent István körúton lesz: közös utcazenélés és utcatáncolás az összes zeneszerető emberrel, aki él a lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.