Pista bácsi és a nyúli likpince

A műemlékek világnapját immár 45 éve április 18-án ünneplik, s ilyenkor szokás átadni a műemlékvédelem éves szakmai elismeréseit. Többek közt a Citrom-díjakat is. Az idei díjátadó hétfőn lesz a Műegyetemen, így a kitüntetettek nevét csak akkor ismerhetjük meg. Az azonban már most tudható, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) idén Möller István építész, művészettörténész emlékének szenteli a világnapot.

A 150 éve született szakember a budapesti műegyetem középkori építési tanszékének tanára volt. Munkásságának java részét a hazai középkori műemlékek helyreállítására fordította (gyulafehérvári székesegyház, zsámbéki templom, Vajdahunyad vára). Önálló művei közé tartozik a budapesti Lehel téri (1932) és a Kalocsa-külvárosi plébániatemplom (1933), melyet a helyreállított zsámbéki rom mintájára épített. Emlékére tudományos konferenciát rendeznek, jegyzetfüzeteiből pedig hétfőn kiállítás nyílik a KÖH budavári központjában.

Már a hétvégén ünnepli aműemléki világnapot a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG), mégpedig azzal, hogy immár másodszor szervez úgynevezett akciónapot az ország műemlékeinek kedvezményes látogatására. A tavalyi 250 után idén 200 helyszín csatlakozott a felhíváshoz, s szombaton, valamint vasárnap ingyen vagy jelképes 110 forint belépődíj ellenében vezetéssel, programokkal várja a látogatókat.

A helyszínek között található négy nagy budapesti fürdő is: a Rudas, a Széchenyi, a Gellért és a Lukács, amelyekben izgalmas éjszakai bejárásokat szerveznek, bár fürdőzés nélkül. Fókuszba kerülnek a borospincék és az Árpád-kori templomok is.

A borospincék közül például a nyúli, homokba fúrt „likpincékbe” lehet betérni, a kőszegi Tóth pincészetbe, vagy a móri Bozóky-féle bormúzeumba, ahol ez alkalomból kvízjáték és szőlészeti-, borászati eszközök felismerőversenye is várja a vendégeket.

Az Árpád-kori templomok közül Ócsa, a Visegrádon nemrég megnyitott főesperesi templomrom, a rudabányai bányásztemplom, a vértesszentkereszti kolostormaradvány, a székesfehérvári romkert és a csarodai mosolygó szentekkel dísztett, vagy a Márokpapin található, kívülről is festett Árpád-kori templom látogatható kedvezményesen, vezetéssel.

A tornaszentandrási templom megmentésére képeslapot adott ki az MNG, megvásárlásával a felújítás segíthető. Ezenkívül, várak, alföldi szélmalmok, tájházak (például Pista bácsi szögligeti tájháza), török emlékek (köztük Esztergomban egy lakóházban található dzsámi), kastélyok, emlékházak szerepelnek a programban.

A teljes lista a www.nemzetimuemlek.hu és a www.itthon.hu oldalon (a Magyar Turizmus Zrt. honlapján) található, ahol az akcióhoz kapcsolódó 200 kedvezményes szálláshely címe is föllelhető.

Éjszakai bejárásokkal várnak a pesti fürdők – lubickolás nélkül
Éjszakai bejárásokkal várnak a pesti fürdők – lubickolás nélkül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.