A 20. Mediawave vándorúton

Noha Győr nem tartott igényt rá, április 30. és május 16. között idén is lesz Mediawave – éppen huszadik alkalommal.

Az idén két évtizedes fényírók fesztiválját ezúttal Szombathelyen, Őriszentpéteren és Rudersdorfban rendezik meg, s a helyszínváltás egyáltalán nem jelent profilváltást: idén is a filmé és a zenéé a főszerep.

A jubileumi mindig összegzésre, a múlt felidézésére ösztönöz, így van ez a Mediawave esetében is. Ilyenformán a fesztivál egyik filmprogramja lényegében válogatás: 20 egykori zsűritag válogatta öszsze az elmúlt két évtized húsz legjobb filmjét. Nem akármilyen filmeket persze.

Hiszen a Mediawave szervezői kezdettől fogva arra törekedtek, hogy a filmes programban helyet biztosítsanak a hagyományos forgalmazási (és képfogalmazási) struktúrákból valamilyen oknál fogva kiszoruló műfajoknak is. S hogy ez mit jelent? Rég elfeledett vidékek és emberek életébe nyerhetünk betekintést például a fesztiválon bemutatott, amúgy erős dokumentumfilmek révén. De a technikát nem célként, hanem eszközként felhasználó kísérleti filmeket is kóstolgathatjuk, ahogy a hazai mozikból általában hiányzó zenei és táncfilmekből is komoly válogatást nyújtanak át a fesztivál szervezői a látogatóknak csakúgy, mint az olykor határsértő animációs filmekből.

Az elmúlt években a Mediawave tematikus feszt is lett: a szexuális forradalom, a szabadság, az emberi jogi mozgalmak, a piros lámpás évszázadok, a nők, a hedonizmus, a pénz, a bűn és a bűnhődés témája köré szervezett vetítésektől és konferenciáktól volt hangos Győr.

És hangos lesz most Szombathely, Őri szentpéter és Ru dersdorf is. A helyszín és a programstruktúra is megújul. A versenyprogramban láthatunk Oscar-díjjal kitüntetett animá ciós filmet, „csak” jelölt dokut a berlini fal nyulairól, de Mika Kaurismaki legújabb produkcióját, sőt Peter Greenaway kísérleti mozgóját is, amelyben a rendező Rembrandt Éjjeli őrjáratát vizsgálja egy törvényszéki helyszínelő szemével (posztmodern CSI?). Isabella Adjani sem marad ki a szórásból persze, aki most épp francia tanárnőt alakít.

A nagyok mellett első filmesek is bemutatkoznak idén, és a hagyományt a modernnel elegyítő alkotásoknak is tanúi lehetünk. Ilyen például a grúz A másik oldal című játékfilm, amely a gyermekkor nélküli gyermekek sorsáról mesél; egy orosz kreatív non fiction pedig egy nomád hagyományőrző nyenyec család mindennapjait mutatja meg.

A csomó meglepetéssel készülő Mediawave esetében csak a közhely biztos: idén sem lesz könynyű dolga a mások mellett Pálfi Györgyből, Boris Miticből és az Oscar-díjas vágó Alan Heimből álló nemzetközi zsűrinek, amikor döntenie kell: melyik alkotás érdemli a fődíjat. De a zsűri sosem rutinra szerződik, ugye. Meg amúgy is: ez legyen a legnagyobb bajunk.

Top 5

1. Nem félünk a farkastól?

A feliratos cseh filmdrámában egy óvodás kislány az anyukáját védve még az éhes farkassal is szembenéz.

2. Vigyázat, ehető! – a francia bioforradalom

Francia dokumentumfilm egy kis faluról, ahol felveszik a harcot a környezetszennyeződéssel, és az iskolai étkezde biokantinná alakul.

3. Minden kút Rómába vezet

Egy ambíciózus New York-i nő szerelmi kalandjai az Örök Városban.

4. A titánok harca

Sam Worihington, Liam Neeson és Ralph Fiennes az istenek küzdelmében.

5. Pillangó úrfi – DVD-n

Jeremy Irons a hatvanas évek Pekingjében David Cronenberg romantikus filmjében.

Részlet Yaptic-Hasse filmből
Részlet Yaptic-Hasse filmből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.