Kelet-Európa a Pompidouban

A múlt ígéretei 1950–2010 címmel a volt szovjet blokkhoz tartozó kelet-európai országok művészeinek munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás csütörtökön a párizsi Pompidou Központban.

Európa egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti kiállítóhelyének egyedülálló tárlata olyan alkotókat mutat be, akik a volt kommunista országokat tematikájukban, művészi és politikai hozzáállásukkal meghatározták. Az ötven, köztük több magyar alkotó összesen 160 munkáját bemutató kiállítás Christine Marcel és Joanna Mytkowska kurátor szándéka szerint alapvetően két klisével akar szakítani: ahogy politikailag sincs ma már értelme a Kelet-Európa megjelölésnek, úgy ez véleményük szerint a képzőművészet esetében is elavult. A másik téves felfogás az, hogy a kelet-európai művészek a kommunista rezsim alatt szándékos politikai tetteket hajtottak végre alkotásaikkal.

A kiállítás a társadalomkritikát spiritualizmussal ötvöző Erdély Miklós által teremtett hagyomány folytatójának tekintheti a magyar kortárs képzőművészet egyik legelismertebb személyiségét, Csörgő Attilát, akinek kinetikus munkái kozmikus tartalommal bírnak. Az előbbinek az 1976-ban alkotott Időutazás című fotósorozata, míg a fiatal konceptuális művésztől az 1998-ban készült Eseménygörbék című alkotás látható Párizsban. A hét nagy téma köré szerveződő tárlat a hatvanas-hetvenes évek legjelentősebb alkotóitól, így a magyar Hajas Tibortól több művet is bemutat. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.