Röviden

Piranesi és a barokk Pakson

Az itáliai rajzművész, rézmetsző, építész Giovanni Battista Piranesi műveiből nyílik kiállítás csütörtökön a Paksi Képtárban. Piranesi a kora barokk különleges alkotóművésze: egy személyben volt építész, képzőművész, tervező, régész, rekonstruktőr. Az antik Róma műemlékeiből, építészeti maradványaiból rekonstruálta egyrészt az ő szerinte hajdan volt állapotot és felmérte azt, ami a XVIII. századi Rómára jellemző volt. A Varie Vedute di Roma Antica e Moderna című tárlot június 6-ig láthatja a közönség Pakson. (MTI)

 

A Vers hangja a csendben

Egy nappal a költészet napja és az országgyűlési választások előtt, azaz szombaton ünnepli a verset az Első Magyar Versszínház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Műcsarnokkal közösen. A délután öt órakor kezdődő esten a költészet többféle színpadi formája ölt testet: a klasszikus versmondás mellett verszene, előadóest és performance is várja a közönséget a Műcsarnokban, ahol mások mellett fellép fellép Körtvélyessy Zsolt, Bakos-Kiss Gábor színművész, Mohai Gábor, Kádek Heny és Tóth Zsuzsanna előadóművész, a 7határ együttes ésTurczi István József Attila-díjas költő. (Munkatársunktól)

Kassától az Óceánig – Márai-nap a PIM-ben

Az író születésének 110. évfordulóján, immár negyedik alkalommal rendezi meg pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a Márai-napot. A Kassától az Óceánig – Márai városai című programsorozat keretében tudományos előadásokat hallhat a közönség, bemutatják a Helikon Kiadó két új kötetét, és lesz filmvetítés is. Az előadásokon Bécs és Nápoly mellett feltűnik majd Firenze, Róma és Salerno, de jönnek vendégek Márai Sándor szülővárosából, Kassáról is, akik a 2013-as európai kulturális fővárosi projektről fognak beszélni. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.