Alászállás a Néprajzi Múzeum fogadóterében

Nemcsak a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeum bővítkezik a föld alatt, hanem a Néprajzi is.

Már tavaly elkezdődött az átalakítási munka a múzeum belső, bejárati lépcsője és annak középpihenője alatti térben, ahol életre keltik, s augusztustól a látogatók előtt is megnyitják az eddig raktárnak használt, fogadótérré bővített mélyföldszinti folyosót. A XIX. század végén a legfőbb törvénykezési helynek, a Kúriának emelt épület hatalmas belépőcsarnokait nem nagyon tudja kihasználni az 1970-es években ide költözött múzeum: gyakran adják bérbe reprezentatív fogadásokhoz, állami rendezvényekhez, forgatásokhoz. E hatalmas terek egyik sarkában van jelenleg a ruhatár, a másikban a pénztár, a harmadikban az ajándékbolt és a büfé. Ezek egy helyre kerülnek majd az új bővítményben.

Vízer Balázs szellemes terve felhasználja az egykori alagsori gondnoklakást is, csakúgy, mint a hatalmasra épített egykori hőcserélő kürtőket, melyeken a meleg levegő áramlott. Néhány fal áttörésével ezeket is bevonja a bővítésbe.

És itt senki nem tiltakozik műemléksértés miatt, mert ezek a falak mindig is eldugott technikai terekhez tartoztak, s ma már sokkal kisebb helyen meg lehet oldani a fűtést. Vízer nem bántja viszont a múzeum lépcsőjét. Csupán az előcsarnokból az aulába vivő lépcső mellett vágja át a falat, hogy ne csak oldalirányból, kerülővel lehessen lemenni az új létesítménybe. A Szalay utca felől egyébként lesz mozgássérült bejárat is. A „Palotából látogatóbarát múzeum” című projekt az Új Magyarország regionális operatív program segítségével valósul meg, 254 millió forintos támogatással, ami a teljes költség 90 százalékát jelenti. A kihasználható terület ezáltal 500 négyzetméterrel bővül.

Nemcsak terekben lesz gazdagabb a múzeum, hanem technikában is: az egész házban vezeték nélkül lehet csatlakozni az internetre, a mai büfé helyén pedig egy interaktív vetítőt rendeznek be. Húszszázalékos látogatónövekedést várnak e fejlesztésektől. A múzeumépületen a projekt beindulása óta egyébként más felújítani valók is jelentkeztek: tavaly decemberben arról írtunk, hogy a timpanonból potyogtak a szobordarabok, emiatt három napig zárva volt a múzeum. Felmerült egy másik kérdés is a múzeummal kapcsolatban: emlékezetes, hogy legutóbb a Fidesz-kormány idején miniszterelnöki hivatalt álmodtak a Néprajzi Múzeum épületébe. Nem lehet-e a közeljövőben, egy új Fidesz-kormány alatt ismét aktuális ez a terv? Fejős Zoltán főigazgató szerint utoljára a Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején merült fel, hogy a Kossuth téri intézményeket átalakítanák, s a múzeumot is máshová helyeznék. Az egész térre kiterjedő projekt akkor 65 milliárd forintba került volna. Nem valószínű, hogy a jelenlegi helyzetben ilyesmire költenének.

Eddig raktárnak használták, most fogadótérként szolgál majd
Eddig raktárnak használták, most fogadótérként szolgál majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.