A Medicik– hajtogatva, gyűrve

Tekintettel a nagy sikerre, a brüsszeli Királyi Történeti Múzeumban augusztus végéig meghosszabbították a Medicik, avagy a reneszánsz papíron című kiállítást, amely Isabelle de Borchgrave álmát váltja valóra, amikor elénk varázsolja a középkori Firenze uralkodó dinasztiáját. Papírba öltöztetve.

A papír reneszánsza, vagy a reneszánsz papíron? Az alkotást nézzük, vagy engedjük át magunkat a megidézett kor hangulatának? Nehéz eldönteni. A brüsszeli Cinquantenaire Parkban lévő Királyi Történeti Múzeum április közepe helyett csak augusztus végén zárja be Isabelle de Borchgrave kiállítását, hátha addig sikerül feloldani ezt a dilemmát.

A Brüsszelben született, textil és kerámia szakon végzett iparművész ugyanis feladja a leckét. Munkatársaival együtt addig festette, gyűrte, vágta, ragasztotta az általa megszeretett papírt, amíg élethű mását el nem készítette például a Medicik ruházatának. A „próbababák”, amelyekre az ünneplő öltözékeket felaggatja, szintén papírból vannak. A kiállítás előszobájában a látogató megismerkedhet de Borchgrave technikájával, ha végignézi a monitoron folyamatosan vetített dokumentumfilmet. Azt látjuk, miként lehet papírból létrehozni azt, amihez drága kelmék kellenének.

Ám a terembe lépve a reneszánsz világa fogad, hamar elfeledjük, hogy amit látunk, csak papír. A Medicik között bolyongva inkább Firenzében érezzük magunkat, valamely pompás bálon vagy fontos ünnepen. A ruhák is mintha igaziak volnának, minden szín, redő, dísz és gomb, gallér és csipke tökéletes mása az eredetinek. S a feliratok is a történelmet idézik, itt bent már nincs szó festékről, papírminőségről, technikáról, csak arról, ki is volt az Öreg (Il Vecchio) Cosimo, kinek unokája, a Nagyszerű (Il Magnifico) Lorenzo virágoztatta fel Firenzét az ezernégyszázas években, a művészetéért, építészetéért csodált quattrocentóban.

S bár nagyon hiányzik a Medicik családfája, azért a megálmodott huszonkilenc figura között megtalálni majd’ mindenkit, aki a dinasztia pár száz éve alatt valóban számított. Il Magnifico ükonokája például, Medici Katalin, akit II. Henrik francia királyhoz ad feleségül VII. Kelemen pápa, ki szinténMedici. Katalin három fiúgyermekét is később királlyá koronázzák. Ő adta Franciaországnak II. Ferencet, IX. Károlyt és III. Henriket. Lánya, Margit IV. Henrik felesége lesz, de mivel nem szül gyermeket, a pápa elválasztja férjétől, aki viszont Medici Máriát veszi el. S aki betuszkol minket e történelmi útvesztőbe, itt él Brüsszelben, csak éppen e kiállításával járja a világot. De nem csak utazgat. Ő díszítette fel a brüsszeli repülőtér üzleti társalgóját, vagy a velencei Cipriani hotel bárját. Képzelőerejét az amerikai Target áruházlánc is kamatoztatja, amely a családi, baráti partikra Isabelle de Borchgrave tányérjait, poharait és terítőit kínálja – természetesen papírból.

Medici Mária
Medici Mária
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.