Több ezer rojt

A frindzsmozgalmat a legnagyobb összművészeti fesztivál, az edinburgh-i indította útjára.

Április 9-től 11-ig Pécs belvárosát elfoglalja a Fringe fesztivál. A baranyai megyeszékhely centrumában nyolc helyszínen – kulturális intézményekben, klubokban, illetve a húsz éve bezárt és felújításra váró Nádor Szálló tégláig lecsupaszított aulájában – összesen 16 színpadon csaknem 400 előadást láthat a nagyérdemű. Délelőtt tíztől éjjel háromig sorjáznak a színházi, zenei, cirkuszi és táncszínházi produkciók, valamint a sehová nem sorolható performance-ok. Két és fél ezer, többnyire önjelölt fiatal próbálja magára irányítani a figyelmet, a fringe ugyanis az ismertségre, sztárságra vágyóknak teremt megmutatkozási és önmegvalósítási lehetőséget.

A produkciók műfaji kínálata szinte végtelen, a muzsikusok közt megtaláljuk a klasszikus zene, a dzsessz, a rock, a punk és a világzene képviselőit, a táncosok mezőnyében pedig éppúgy lesz balettos, mint társasvagy éppen hastáncos.

A frindzsmozgalmat a legnagyobb összművészeti fesztivál, az edinburgh-i indította útjára. Az angol fringe szó jelentése szegély vagy rojt, s a kifejezés arra utal, hogy ez a rendezvény a skóciai városban egyfajta peremfesztiválként működött. Magyarországra a Budapesti Tavaszi Fesztivál importálta a „fringe”-et 2006-ban, s azóta a BTF egyik legnépszerűbb rendezvénye ez a művészeti kavalkád. Az idén – arra való tekintettel, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa (EKF) – Baranya központja kapta meg a rendezés jogát. A helyszín változott, a szabályok azonban nem: jöhet mindenki, aki képesnek érzi magát a közönség szórakoztatására, tanítására, lekötésére, meglepetésére, megbotránkoztatására, nincs viszont helye a színpadokon a politikának és a bántó szándéknak. A fringe nem veti ki magából a profi művészeket sem, főleg ha utóbbiak valamilyen új, eddig még kipróbálatlan arcukat akarják megmutatni.

A jelentkezőket nem rostálják, a fesztiválon azonban minősítik a produkciókat. Erre egy 60 tagú zsűri hivatott. Az ítészek között találunk művészeket, kulturális szakembereket, lemezkiadókat, újságírókat. A legjobbaknak talált előadók rangos fesztiválokra kapnak meghívást, illetve lemezfelvételhez juthatnak.

A Fringe fesztivált a Pentaton Koncertügynökség organizálja, s Lőrinczy György, a cég vezetője biztos abban, hogy akárcsak az elmúlt években, a rendezvény idén is több tízezer embert vonz majd. Az előadások ingyenesek, ám a szervezők szerint nem ez a titka a látogatottságnak, hanem a produkciók frissessége, eredetisége, őszintesége és lendülete, no és a rendezvény sajátos hangulata.

Top 5

1. Jákobi és Lájdentál

Két barát esete Hánoch Levin darabjában a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában április 8-án.

2. Kőrózsa betonszív

Kvintett Tóth Erzsébet versszövegeire. A Debreceni Csokonai Színház bemutatója április 9-én.

3. Hat celeb keres egy szorzót

Pirandello címének (Hat szerep keres egy szerzőt) parafrázisa Verebes István vezetésével a Karinthy Színházban április 9-én.

4. Téboly Thébában

Euripidész Bakkhánsnők című tragédiája után a Stúdió K-ban (Budapest IX., Ráday u. 32.) április 9-én.

5. Szakonyi Károly: Adáshiba

Gózon Gyula Kamaraszínház (Budapest XVII., XV. utca 23.).

 

Fringe fesztivál
Fringe fesztivál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.