Hahó, Öcsi!

Hej, barátom, ugye, neked is van egy sztorid Puskás Öcsiről, a legnagyobb magyarról?

Tegyük fel, hogy disszidálunk Grönlandra, és miközben nézzük azt a sok piros arcú halászbárka-vezetőt meg szomorúan ballagó tenyésztett juhot, megszólítjuk az egyik gyanús bálnazsírkészítő kisiparost: Hej, barátom, ugye, neked is van egy sztorid Puskás Öcsiről, a legnagyobb magyarról? S akkor a bálnazsírkészítő kisiparos leteszi a fókavágó kését, mert aznap véletlenül azzal dolgozott, megtörli a homlokát, majd mélyen a szemünkbe nézve így szól: Persze, hogy van, nyájas idegen, apám mesélte egy tonhalvacsorán! Amikor a Real Madrid Izlandon játszott bemutató meccset, és Santiago Bernabeu elnök azt mondta, hogy most jutalomból átugrunk Grönlandra, mert ott a legolcsóbb a szardíniakonzerv, megérdemlitek, akkor Pancho...

Antarktisz, Zöld-foki-szigetek, Bahamák: ugyanaz.

Micsoda szerencse viszont, hogy szerdán Budapesten nyílt kiállítás Puskás Ferencről; méghozzá milyen.

Az ötletgazda Kertész Csaba, aki nem először tiszteleg: a Márai Sándor és Petőfi Sándor élete-munkássága előtt fejet hajtó tárlatok szakmailag sikeresek voltak, ám a vártnál kisebb közönséget vonzottak. Puskás alighanem több érdeklődőt hoz a már hotelosított New York Palotába, ahol az anno futballozó szervező-rendező az általa legjobbnak tartott kortárs művészek reflexióit tárja a publikum elé.

Az Alföldi Róbert tolmácsolta Esterházy Péter-írással, zenével és performance-szal megnyitott Hom magekiállításon – többek között – Gyémánt László, Horkay István, Lajta Gábor, Orosz István, Rácmolnár Sándor, Tónió és Wahorn András munkái láthatók, legyen az a legvadabb avantgárd vagy konstruktív művészeti alkotás, zománctábla vagy olyan gombfocipálya, amelynek kivetítőjén megtekinthető a híres, londoni 6:3.

Felvetjük a zseni életét meganynyi oldalról alaposan tanulmányozó Kertésznek, hogy a Puskás-mítosznak időközben sok barátja, esetleg kisajátítója lett, nem gondolja-e, hogy... A reakció: – Egy dolog érdekel: az, hogy a kiállítás milyen benyomást kelt a látogatóban. Világéletemben szintézisben gondolkodtam.

S most nézzük, például, Rácmolnár álnaiv retablóját, amelyen Öcsi éppen matadorkodik; feltűnik még Szűz Mária, Gento, s talán az a getafei hűtőgépszerelő, akit munkája végeztével a jó Puskás meghívott egy tálca fröccsre. Hajnalban már magyar nótákat énekeltek.

Hommage á Puskás Öcsi New York Kávéház Budapest VII., Erzsébet krt. 9–11. Nyitva: április 28-ig.

Top 5

1. Nagy üzlet

A közösségi együttműködés lehetőségei. Trafó, április 11-ig.

2. Korunk lenyomata

Dán grafikai kiállítás. Országos Széchényi Könyvtár, április 10-ig.

3. Lena-dokumentációk

Magyarósi Éva kiállítása Ponton Galéria, április 10-ig.

4. Tutanhamon kincse

Az 1922-ben feltárt kincs. VAM Design Center, április 25-ig.

5. XiX. Tavaszi tárlat

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum, Debrecen április 18-ig.

Rácmolnár Sándor festménye
Rácmolnár Sándor festménye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.