Megint elvesztettek egy csomó könyvet

Van veszíteni valód? Veszíts el egy könyvet! – ajánlotta programként szerdára és csütörtökre a fogékonyaknak a könyvelhagyó/megtaláló mozgalom második évfordulóján tizenhét hazai könyvtár, hat könyvkiadó segítségére támaszkodva. Nem hiába: a résztvevők a két napon 380 könyvet veszítettek el, ebből péntek délutánig 47-et találtak meg (hivatalosan).

A vesztőhelyek listáját Budapest vezeti 150 kötettel, a második az anyaváros Orosháza 69 könyvvel, Keszthelyen 40, Szegeden 35, Gödöllőn 31 könyvet hagytak el. Harry Potterekből 14 példány keresi következő olvasóját, Lila Prap meséi közül nyolc, Janikovszky Éva műveiből hat, a Millennium-trilógiát jegyző Stieg Larsson munkáiból szintén hat, az Éjszaka Kairóban és más bestsellerek szerzőjétől, Claire Kennethtől pedig öt – ez a szerzői top 5.

A 2008 tavaszán indult, azóta töretlenül zajló olvasásnépszerűsítő közösségi játék szabályai egyszerűek: nem kell mást tenni, mint kiválasztani egy könyvet saját gyűjteményünkből, majd miután regisztráltuk a http://veszitsel.konyvtar.hu/ weboldalon, és az így kapott elveszítő nyilatkozatot (rajta a könyv azonosítójával) beragasztottuk a könyvbe, magára kell hagyni a kötetet egy forgalmas helyen. A megtaláló a nyilatkozat alapján rögtön tudja, hogy egy játék részese lett, és már csak rajta múlik, hogy a megtalálást jelzi-e a játék honlapján. Az országos könyvelhagyó napot először tavaly március 25-én hirdette meg az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Akkor 249 könyv veszett el. Az akció során eddig összesen 2800 kötet talált új olvasóra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.