Két malomban őrölnek Kapolcson

Nem készül el nyárra a Művészetek Völgyének új központja a kapolcsi molnárházban. Pedig a pénz megvan a műemlék épület felújítására. A tulajdonos kulturális egylet és az örökségvédelmi hivatal egymásra mutogat.

A fejem verem a falba, hogy ilyen naivak voltunk: saját magunk kezdeményeztük a molnárház műemlékké nyilvánítását, és most ennek isszuk a levét – dohog Márta István, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet vezetője.

A szóban forgó ingatlan, az 1825-ben épült Szaller-malom bő évtizede került a Művészetek Völgyét szervező civil szervezet tulajdonába. A malomépületet saját forrásból már felújították, évek óta a Falumalom Múzeum működik benne. A malom melletti molnárház rekonstrukciójára sokáig nem volt pénz, ám tavaly sikerült 28 millió forintot nyerniük egy Leader-pályázaton. A tervek szerint a munkálatok az idén tavaszra fejeződtek volna be, hogy 2010-re ideköltözhessen a Művészetek Völgyének központja.

– A jó szándék vezetett minket, amikor a tervek elkészítése előtt kezdeményeztük az ingatlan műemlékké nyilvánítását – mondja Márta István. – Mivel az ideiglenes védelembe vétel 2007-ban megtörtént, a tervezőnk a kulturális örökségvédelmi hivatal illetékesének bevonásával dolgozta ki a rekonstrukció terveit. Amikorra viszont 2009 márciusában az építési engedély beadásához eljutottunk, a KÖH jelezte, hogy a Falumalom műemlékvédelmi eljárása még nem zárult le, viszont időközben lejárt az egy évre szóló ideiglenes műemléki védettsége.

Emiatt a kapolcsi egylet nem a székesfehérvári KÖH-irodához, hanem a tapolcai polgármesteri hivatalhoz nyújtotta be a tervdokumentációt, ahonnan tavaly júliusban meg is kapták a jogerős építési engedélyt. Ha már akkor rendelkezésükre állt volna a rekonstrukcióhoz szükséges pénz, mára be is fejeződtek volna a munkálatok, csakhogy a LEADER-pályázat eredményhirdetésére tavaly novemberig kellett várni. Amint együtt volt a jogerős építési engedély és a pénz, beütött a krach.

A KÖH fehérvári irodája ugyanis tavaly decemberben utasította a tapolcaiakat: vonják vissza a kiadott építési engedélyt, mivel 2009. március 14-től a Falumalom egyedi műemléknek számít, így annak átalakítására építéshatóságként csak az örökségvédelmi hivatal adhat engedélyt.

– Hogyan lehetséges az, hogy a műemlékké nyilvánításról a KÖH egyáltalán nem értesített bennünket, azaz a tulajdonost, és a változásról csak kilenc hónappal később az építési engedély visszavonásából szereztünk tudomást? – kérdi Márta István.

Mezős Tamás, a KÖH elnöke kérdésünkre elismerte, a kapolcsi ügyben akadtak kommunikációs problémák, ugyanakkor hangsúlyozta: december óta bőven lett volna idő a tervek egyeztetésére, ám a civil szervezet nem volt hajlandó pótolni azokat a hiányosságokat a tervdokumentációban, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy a hivatal dönteni tudjon az engedélyről. A KÖH-elnök a hiányosságok közül kiemelte, hogy gyenge minőségű tervrajzokat kaptak a beruházótól.

Márta István nehezen tudja féken tartani az indulatait a magyarázat hallatán.

– A velünk kapcsolatban álló KÖH-ügyintéző általában önmagának ellentmondó javaslatokkal élt, már amikor egyáltalán sikerült megtalálnunk. A hiánypótlásról szóló levelet is csak március közepén kaptuk meg. A hivatal most ránk akarja hárítani a felelősséget. Egyelőre nem látjuk, hogy mikor kaphatjuk a kezünkbe az új építési engedélyt. Az is elképzelhető, hogy végleg le kell mondanunk az elnyert pályázati pénzről. Bolond, aki Magyarországon úgy akar felújítani egy épületet, hogy előtte műemlékké nyilváníttatja.

Két év szünet után az idén nyáron – július 23. és augusztus 1. között – ismét megrendezik a Művészetek Völgye összművészeti fesztivált. Az elmúlt két év viszszafogottabb rendezvényei (Bűvészetek völgye, Völgytalálka) után a jubileumi huszadik találkozón hét faluban – Kapolcson, Monostorapátiban, Taliándörögdön, Nagyvázsonyban, Öcsön, Pulán és Vigántpetenden – a megszokott 80 helyszínen 1200 program keretében 3500 művész lép majd fel. Az idei rendezvénynek több „arca” is lesz, a ceremóniamesterek között találjuk többek között Novák Pétert és Palya Beát. Márta István kérdésünkre ezúttal bizakodóan nyilatkozott a Művészetek Völgye 220 millió forintos büdzséjéről, szerinte ugyanis a szponzori pénzekből, a pályázati támogatásokból és a saját bevételekből előteremthető a szükséges összeg. Ígéretek legalábbis vannak.

A műemlékesekkel való huzavona miatt nem készül el időre a molnárház
A műemlékesekkel való huzavona miatt nem készül el időre a molnárház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.