Kor, kép

Mifelénk ki van jelentve, hogy nyugdíjasként már mindenki vénséges vén, megroggyant harcos.

Először Öregfiúk válogatottnak akarták magukat nevezni, de mivel akadtak meglett korú hölgyek is a „keretben”, ezt az ötletet elvetették, mert az mégiscsak tiszteletlenül mutatna, hogy Öregfiúk és öreg... Így lett 1998-ban az idősebb fotográfusok társasága Senior Alkotócsoport.

Öreg szem, friss látás, ez a címe annak a kiállításnak, amelyet az idős, ám változatlanul aktív hazai fotográfusok társasága, a Senior Alkotócsoport rendezett az Eötvös 10 elnevezésű kulturális központban.

„A címmel azt a kontrasztot akarjuk érzékeltetni – írja a társaság vezetője, Tillai Ernő a katalógusban –, amely alkotócsoportunk idősödő tagjai és fotós látásmódjuk fiatalos, bár klasszikus jellege között ma is fennáll. A közel ötvenfős csapat – igaz, tizenkét év alatt fogyva-növekedve – minden évben más és új kiállítási anyaggal jelentkezik.”

Azt mondják, nem járnak öszsze párás szemmel múltat idézni, de azért tudnak egymásról, figyelik egymás munkáját. Mert új munka készül bőségesen, a Senior Alkotócsoport tagjai fotóznak rendületlenül, pedig legidősebb tagjuk, Tarczai Béla már 88 éves. Fotóznak, és az Eötvös 10-ben látható kiállításuk tanúsága szerint nem is csak rutinból, megszokásból, régi kliséket előkapva. Látszik: már mernek incselkedni az idővel, de mernek színesben is álmodni, képeiken egyre több a költészet, némelyiken a korszerű, digitális technika is megjelenik, és ötletben sincs hiány. Csonka Béla ifjú párt ültet egy hatalmasra nagyított, korabeli családi fotó elé, Tillai Ernő digitális eljárásokkal módosítja festményszerűre a képet, Müller Ferenc Csilletemető című felvétele nem csupán fájdalmasan szép, de egy korszakot is elbúcsúztat és Módos Gábor sem felejtett el aktot fényképezni.

Életerős aktivitás ez, amúgy meg persze: miért kellene magába roskadnia valakinek csak azért, mert idős, csak azért mert már nem róla szólnak a híradások? Azt a lelket piszkáló megfejthetetlen valamit, ami művésszé teszi a művészt nem lehet nyugdíjba zavarni, csendre inteni, csak mert mifelénk ki van jelentve, hogy nyugdíjasként (sőt: jóval korábban) már mindenki vénséges vén, megrogygyant harcos, aki jobban teszi, ha mocorgás helyett visszavonul a meghitt kártyaszobák mélyére, és nem kotnyeleskedik tovább a világban.

A Senior Alkotócsoport 12 éve létezik, remélhetőleg még sokáig létezni fog, ahogy Tillai Ernő fogalmazott: fogyva-növekedve ugyan, de mégiscsak létezni.

Infó: Az Öreg szem, friss látás című kiállítás április 4-ig látható.

Top 5

1. Magyar Sajtófotó

Az elmúlt év legjobb sajtófotói a Nemzeti Múzeumban április 25-ig.

2. Epizódok a radikális festészet történetéből

Az ábrázolással szakító irányzat száz éve a Kassák Múzeumban május 30-ig.

3. 100 éves a Kecskeméti Művésztelep

Nagybánya, Kecskemét és Szentendre kortárs alkotóinak művei a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban április 18-ig.

4. Arcok a 20. századból

A harmincas-ötvenes évek portréfotósa, Várkonyi László képei a MÚOSZ székházában április 9-ig.

5. Egy nap Csehország életében

Fotósok szemével a Cseh Centrumban.

Juhász Miklós: Galambász című képe a kiállításon látható
Juhász Miklós: Galambász című képe a kiállításon látható
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.