Közös szócikkek

A szegedi Thealter Fesztivál szerteágazásaiból és folyamrendszeréből olyan lüktető művészeti mederbe futtatja össze Európa művészeti produkcióit, amelybe már a vajdasági elődök is léptek. A programot Tolnai Ottó munkái köré szervezik az idén.

A lexikon kötetei nem állnak sorfalat a könyvespolcon. Nem egyszerűen beszerezhető kiadvány. Mégis a sorok között kitapintható, befogadható. Dolgozni kell érte. Tolnai Ottó műveinek és művészetének újraélése és értelmezése a huszadik, retrospektív Thealter Fesztiválon, júliusban, Szegeden.

– Hasonlítunk – említ Balog József, a a Thealter nemzetközi színházfesztivált gondozó Maszk Egyesület művészeti vezetője egy indokot arra, miért választották Tolnai munkásságát fő motívummá.

Az idén hetvenéves, Kossuthdíjas, vajdasági író-költő művészeti kaleidoszkópja kultúrák, tájak, nyelvek kollázsa, visszatükrözi azt a világszemléletet, amelyet a szegedi fesztivál is magáénak érez. Így lett a huszadik alkalom témája „Tolnai Világlexikona”, amelyből a felkért alkotók új előadásaikkal egy-egy „szócikket” készítenek el. Tolnai Ottó számos művészeti ág szövetén átszüremlő munkáit az előadóművészek saját színházi szűrőjükön értelmezik újra.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Tolnai Csikágó Vállalattal, a budapesti Góbi Rita Társulat Tolnai Tánclexikonnal készül a júliusi programsorozatra. A Jelenkor Tolnai-estet szervez, Lajkó Félix és Döbrei Dénes közös produkcióval lép színpadra.

– Tolnai színes „perzsaszőnyeget” tapintott Jugoszláviában, különféle kultúrák és impulzusok sokféleségében. Ezt az érzést próbáljuk meg mi is évek óta közvetíteni Szegeden, azzal, hogy húsz év alatt harminc ország, kétszáz színházát és produkcióját hoztuk el – folytatja Balog József, aki szerint saját, lokális közösségeink megismerése felől érkezhetünk a globális kultúra megértéséhez.

Az üzemanyag gyanánt Szeged városába oltott fesztiválinjekcióban az évforduló alkalmából az elmúlt évek kedvelt előadóit és csoportjait láthatja viszont a közönség. A BITEF Színház Szerbiából a Woyczek–Hinkemann-ügyben két német klaszszikuson keresztül vizsgálja az eluralkodó társadalmi és szellemi impotenciát, a spanyol CaboSanRoque a Machine-Washed Music mechanikus koncertszínházzal tér vissza. Bozsik Yvette Társulata az Újravágva darabjával szerkeszti újra az emberi mozdulatokat, az Andaxszínház a Visszaverődések táncelőadásában szimbolikus vőlegény és menyasszony találkozik.

Áprilisban felvezető irodalmi konferenciát dedikálnak az idei fesztiválnak a nyomtatott és online folyóiratok szerkesztőivel, amelynek távlati célja egy jól működő kapcsolati háló kifejlesztése is.

XX. Thealter Fesztivál

Helyszín: Szeged

Időpont: július 16–25.

Tolnai Ottó (balra)
Tolnai Ottó (balra)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.