Bécs hét múzeuma

Bécs utcáit róva minden sarkon plakátokba botlik a járókelő. Az ember csak kapkodja a fejét ide-oda, választani sem tud, melyik kiállításra, kulturális eseményre vagy színházi előadásra menjen.

Még a metróaluljárókban is ráolvad a kultúra a hirdetésekről, meg akkor, amikor Bartók Bélán – zeneszerző tiszteletére elhelyezett csillagon – lépdel a Karlsplatznál.

A Mariahilfert jobb messze elkerülni, már nem vonzó a nyugati csillogás, a tömeg meg inkább taszítja a kívülállót.

De rögtön otthon érzi magát a bécsi Szépművészeti Múzeumban (Kunsthistorisches Museum). A festészet ugyanazon a nyelven beszél, az allegória nyelvén, amelyet egyaránt megért japán, török, magyar vagy, no azért ne hagyjuk ki őket a sorból, osztrák. Épp ezért érdemes most 29 euroért (7830 forint) éves bérletet venni a múzeumba, amellyel bármelyik tárlat a vásárlástól számított naptól 365 napig kedvezményesen látogatható.

Ráadásul még további hét múzeum időszakos vagy állandó kiállításait, gyűjteményeit is megnézheti, aki felmutatja a kis kártyát. Érvényes az Osztrák Színházmúzeumba, a Néprajzi Múzeumba, a Kincstárba, az Új Várba és a Schönbrunni kastélyban található Hintómúzeumba is. Most éppen az április 25-ig nyitva tartó Vermeer-kiállítás a szenzáció, amelyen installációval, ecsetkezelési technika és restauráció részletezésével, hozzák közelebb a megérthetetlennek tűnőt. Emellett többek között Tiziano-, Rubens- és Bosch-festmények labirintusában bolyonghat az állandó kiállítás nézője.

Március végén Gustav Mahler zeneszerző születésének 150. évfordulója előtt tiszteleg az Osztrák Színházmúzeum egy időszakos kiállítás erejéig, júniusban pedig Thomas Bernhard neves drámaíróról tudhatnak meg többet az érdeklődők. Őszre is igazi ínyencséget tartogat a Kunsthistorisches Museum, Hans von Aachen képeiből nyílik tárlat.

Jan Vermeer van Delft: A festőművészet (1666, Kunsthistorisches Museum)
Jan Vermeer van Delft: A festőművészet (1666, Kunsthistorisches Museum)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.