A magyar dizájn trambulinja

Ipar- és képzőművésznek lenni nem mindig hálás feladat. Bátorság, kitartás, kiépült kapcsolatrendszer, jó reklám, no és nagy adag szerencse kell ahhoz, hogy valaki művészként boldogulni tudjon. Az alkotók megsegítésére többen is vállalkoztak már, voltak sikeres és persze kevésbé sikeres próbálkozások. A magyar dizájn életében a lent és a fent váltja egymást.

A Medgyessy-kormány 2004 őszén döntött a Design Terminál megteremtéséről az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar épületében, mely a magyar formatervezés központja lett volna. Ehhez hasonló intézmény számos gazdaságilag és kulturálisan fejlett országban régóta működik már, testközelbe hozza a tervezőket, elérhetővé és érthetővé teszi őket. A centrum azonban a mai napig nem üzemel, az épület 2006 óta üresen tátong, habár felújították, állaga egyre romlik.

A Wamp, azaz a Wasárnapi Művész Piac 2006-os születése azért bírt nagy jelentőséggel,mert ez volt az első olyan sikeres kezdeményezés, amely tényleg összefogja és segíti az iparművészeket. Sikerült elérnie, hogy a közönség és a tervezők közt kivételes kapcsolat alakuljon ki, és hogy a magyar átlagember megértse: a dizájn nem valami elvont, elérhetetlen valami. Jött tehát az ötlet: vigyük ki a dizájnt az emberek közé az utcára! És a vállalkozás eredményesnek bizonyult, csaknem négy éve minden hónapban elzarándokolhatunk az Erzsébet térre, ahol télvíz idején a Gödör Klub ad helyet a piacnak, nyáron pedig a szabad ég alatt veselkedhetünk neki a kincsvadászatnak. Azóta a rendezvény kinőtte magát, most már külföldön is rendszeresen megfordulnak.

– Portfólióval lehet jelentkezni, és van egy külső szakmai zsűri, amely elbírálja. Így a jelentkező bekerül egy adatbázisba, és onnantól kezdve jogosult arra, hogy részt vegyen a vásárokon és egyéb rendezvényeinken. Most már csaknem 470 tervezővel büszkélkedhetünk – mondja Matheidesz Réka, a Wamp egyik alapítója. A 2010-es év az újítások éve a Wamp számára. Idén ugyanis nagyobb hangsúlyt kap a 2009 óta létező, A Hónap Dizájnere cím, továbbá a tervezők immár különálló standokon mutathatják be alkotásaikat, és reményeik szerint ősztől új helyszínen várják majd a látogatókat.

– Én körülbelül egy éve regisztráltam, de még nem állítottam ki, mert más árkategóriában vannak az általam tervezett ruhák. De maga a kezdeményezés nagyon tetszik, és amikor szóltak, hogy a hónap dizájnerének választott a szakmai zsűri, nagyon örültem – mondja Abodi Dóra. Márciusban ő lesz tulajdonképpen a Wamp arca, termékei szerepelnek a hirdetéseken is. A jövőben pedig a vásárokon is nagyobb szerepet kap majd a cím birtokosa: ő lesz a piac középpontjában. Felmerül a kérdés, mi a helyzet a vidékiekkel? Ők hogyan juthatnak hozzá az iparremekekhez? A Wamp stábja egyelőre a fővárosi helyszín tökéletesítésére törekszik, de 2011-ben már szeretnének nagyobb vidéki városokba is piacot szervezni. Felmerült azonban, hogy még idén megvalósul az együttműködés Péccsel, az Európa Kulturális Fővárosa program részeként, de a dolog még szervezés alatt áll. A tervezők addig is online shopjaikkal próbálnak lehetőséget nyújtani a vidékieknek.

Az utóbbi években a Király utca a pesti dizájn spontán centrumává nőtte ki magát. 2009 nyarán a frissen nyílt KARE Budapest kezdeményezésére kilenc utcabeli lakberendezési üzlet összefogott, és a Király Utca – Dizájn Utca nevű rendezvényükkel új hagyományt teremtettek.

– A Falk Art minta volt számunkra – mondja Déri Ágnes, az egyik lakberendezési üzlet képviselője. Ez is egy egész napos utcafesztivál, mely különböző programokkal és vásárlási akciókkal várja az érdeklődőket. A megmozduláshoz azóta mind többen csatlakoznak, nem csupán a dizájnboltok és lakberendezési üzletek, hanem éttermek, antikvitás és ékszerész is. Legközelebbi teendőjük a Király utcai cégháló megteremtése lesz, teszi hozzá Déri. Jó úton halad a kezdeményezés efelé, hiszen az eddigi három alkalommal mindig sikerült megkétszerezni a résztvevő üzletek számát, így a márciusi Dizájn Utcán már 32 üzlet kínálatából szemezgethetett a műértő közönség. Idén még három rendezvényt terveznek, legközelebb egy nyári utcabálra várják a dizájn szerelmeseit.

Wamp: piac és kincsvadászat egyszerre
Wamp: piac és kincsvadászat egyszerre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.