Szépek és gazdagok

A kultúraszolgáltatás rég nem ott kezdődik, hogy van egy ház, annak egy nagy kapuja, azt kinyitom és aki bejön rajta, annak megmutatom, mim van. Hanem ott, hogy van egy honlapom, azt kinyitják, én meg már ott megmutatom, mim van. Körülnéztünk egy kicsit a kulthonlapok világában, ki hogyan csábít. Ezúttal a fővárosi múzeumokat céloztuk meg, találomra.

Szépek és gazdagok – talán e szavakkal lehetne a legplasztikusabban jellemezni a nagy budapesti múzeumok honlapjait. A kisebbekét nem. A Magyar Nemzeti Múzeum honlapjának főoldalán a kései szovjet ifjúsági kerékpárok színvilágát idéző halvány türkizzöld uralkodik, ez igen jó választás, mert divatos és jelzi: egy ilyen tekintélyes intézménynek sem kell konzervatívnak lennie feltétlenül. Nem is az. A tartalom és a szerkesztési koncepció is modern, nem a főigazgató és a főkönyvelő telefonszámával nyitnak, mint némely webhelyek, hanem a legfrissebb, legropogósabb információkkal. A lap grafikailag ugyancsak ötös alá, az állandó kiállítások pontos helyét például úgy is megtalálhatja az olvasó, ha az épület térben ábrázolt rajzán a megfelelő pontra teszi az egeret. Külön kiemelnénk a Kölyökmúzeum című menüpontot, ahol a keresést vicces, leginkább robot-ufó-csontváz mutánsokra emlékeztető vicsorgó kis figurák segítik.

Mint afféle civil felhasználók, csinosnak, naprakésznek és összeszedettnek találtuk a nemzet galériájának honlapját is, külön dicséret jár az egymást váltó, fotókból és műalkotásokból komponált nyitóképekért. Ezen opciók közül a München magyarul című kiállításról készített virtuális tárlatlátogatás bűvölt el bennünket leginkább, olyan jól sikerült, hogy az ember szinte úgy érzi, ezért igazából már nem is kell felmennie a Várba. (Pláne, hogy mikor a honlapot megtekintettük, a kiállítás már két hónapja bezárt.)

Mi, egyszerű böngészők nem szeretjük, ha akárcsak egy pluszkattintással is fárasztanak bennünket, ahogy a Szépművészeti Múzeum honlapszerkesztői teszik: az ember kikeresi a site-ot a Google-on, majd felbukkan egy állókép, azzal, hogy üdvözölnek bennünket, de külön be kell lépni, hogy megtaláljuk a lényeget. Amúgy modern, tetszetős és informatív honlap ez is, bár még két kifogásunk azért volna. Az egyik, hogy a virtuális kiállítás című menüpont alatt szereplő fotók egyrészről nagyjából olyan minőségűek, mintha én készítettem volna őket a hatéves mobilommal, másrészről a tárgyakat úgy óhajtják bemutatni, mint a XX. század eleji kiállításokon: mindegyik mellé besuvasztottak egy ormótlan számot, amelyekhez a fotó alatt tálalták fel a magyarázatot. A hírek című menüpont is revízióra szorulna, egy hír van rajta, február 16-i dátummal.

Az általunk megnézett, kevésbé ismert gyűjtemények honlapjait sajnos nem tudjuk magasztalni. Itt van például az Országos Műszaki Múzeumé. Respektáljuk, hogy az intézmény jelzi, egyesült a Közlekedési Múzeummal, ezért hamarosan új honlapja lesz, ami biztos szép és jó lesz, de a régiből addig is csak a fix információkat (elérhetőség, nyitvatartási idő, jegyárak) kellene meghagyni.

A várható megújulás miatt amúgy nagyon nem mennénk bele, csak azért tesszük, mert amit látunk, az sajnos tipikus a nem kiemelt intézmények kulthonlapjainak világában. Nos, először is nagyon csúnya, másodszor az elérhetőséggel, a látogatási renddel kezdődik, és csak a harmadik menüpont szól a kiállításokról, amelyek zöme 2008–2009 végén bezárt.

Különös projektum a Budapesti Közlekedési Zrt. múzeumi site-ja is. A cégnek két kiállítóhelye van, egyik a Deák tér alatti Földalatti Vasúti Múzeum, a másik a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, de ezek ketten együtt se kaptak elegendő helyet és pláne illusztrációt, pedig tudjuk, hogy például a szentendrei filiálé kifejezetten pazar gyűjtemény, pazar darabokkal. Egyébként az sem vet túl jó fényt a vállalkozásra, hogy amikor az ember rákattint, hogy időszaki kiállítások, akkor azt a választ kapja, hogy jelenleg nincs időszaki kiállítás, bár értjük, hogy nem ezzel vannak most arrafelé elfoglalva a leginkább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.