Egy új perspektíva

Bátor és kockázatos vállalkozás egy fiatal költőtől ha nem is Wagner, hanem Kassák „maszkjában”, és nem is eposzt, hanem „pusztán” első verseskötetet kiadni, mely az alcím tanúsága szerint ráadásul jócskán megkésett megjelenésű is („költemények, 2004–2005”).

Magolcsay Nagy Gábor versnyelve ugyanis egyértelműen a Kassák nevével fémjelzett klasszikus magyar avantgárd „hagyományaira” épül (már amennyiben beszélhetünk valóban ilyenekről) – így azonban nemcsak hogy szinte társtalan a mai magyar irodalomban, de léte és működése önveszélyes is: egyrészt gyakorlatilag nem számíthat „értő” külső kontrollra, másfelől pedig épp a mai irodalmi közvélemény szerinti idejétmúltsága, periferiális léte, használhatatlansága teszi azzá. A szerző nyilván számolt e veszélyekkel, ahogyan tudatosságot fedezhetünk fel abban a döntésben is, hogy bár négy-öt év csúszással jelentek csak meg e versek kötetben, mégsem bontotta fel az eredeti kötetkoncepciót az azóta születettek kedvéért.

A 150O verseinek énelbeszélője valóban magabiztos, ami fellépését, megszólalását illeti, már-már vakmerőnek tűnik fel olyan hasonlatok használata, mint a kötetnek címet adó versben az „annyira szikrázott mint egy pohár aludttej / és csak anynyira volt sárga mint a pattanások hegye”. Váratlan, ám egyfajta poétikus logikába illeszkedő képzettársításai pedig cseppet sem hatnak avíttasnak („a hátam mögött elgáncsolt tehervagonok feküdtek / és én vártam a menetrendszerű feltámadást”). Azonban ugyanez a beszélő bizonytalanodik el olykor, miközben a világot szemléli és próbálja belakni, belehelyezkedni és helyet találni benne. A 150O című vers, s így a kötetcím magyarázata is ez: „az ember kialakítja életterét / és az legföljebb százötven fokot zár be” – a két szemmel belátható teret nevezi ki saját életterének, ezt a perspektívát jelöli ki privát univerzuma origójának, és eme identifi kációs kísérletei során kétség nélkül felismerhető a József Attila-i „Külön világot alkotok magam” törekvése is.

Magolcsay Nagy Gábor debütálása érdekes és ígéretes momentuma a mai magyar irodalomnak. Láthatóan nem feszeng a „maszk” alatt, melyet felvett, jól is áll neki. Nyelvileg invenciózusan (bár olykor beleesve a túlzások vagy egy-egy gyengébb szójáték vonzásának csapdájába), a kassáki örökség eredményeit nem kritikátlanul átvéve és ismételve, hanem eredeti módon megújítva, korszerű formában menti át azt a huszonegyedik századba.

A kérdés természetesen az, hogyan tud továbblépni ezután, merre fejlődhet, milyen beszédmódokat tud még magáévá tenni és újraalkotni. Illetve az, hogy ez a habitus, ez a megszólalásmód valóban képes-e pregnáns hatást gyakorolni a kortárs költészetre.

Az elegáns kivitelű, karcsú kötet egyetlen, ám nagy szépséghibája, hogy a versek címsoraiban ő és ű helyett mindenütt ô és ű szerepel.

Magolcsay Nagy Gábor: 150º. Palatinus, 2009, 62 oldal, 1600 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.