Trancsír művek

Létezik-e még műfajilag tiszta science-fiction? Ha a most mozikba kerülő Pandorum alapján kellene ezt a kérdést eldönteni, egyértelmű lenne a válasz: nem létezik.

Mintha manapság kevésnek bizonyulna egyetlen zsáner, a tuti megoldás a koktél A mindent bele elv. Christian Alvart rendezését látva a nézőnek például az az érzése, mintha összedolgozták volna Andrej Tarkovszikj Solarisát és Paul W.S. Anderson Halálhajóját. A filozófiát, az ontológiát és a tudatalattit a horrorral, a vérrel és a trancsírozással.

Az hoz igazán zavarba, amikor az Alien-filmek fullasztó atmoszférája a film noir sötétségébe borul, és végül valamiféle Noé bárkája-sztori akar kikerekedni. Maga a cselekmény nem a bonyolultságáról marad emlékezetes: a kipusztulóban lévő Földről kilőnek egy gigantikus űrhajót jó sok emberrel, hogy egy távoli galaxisban felfedezett bolygón újra megtelepülhessenek – és hogy a folyamatos parafrázisoktól egy pillanatra se tudjunk szabadulni –, rögtön beúszik a képbe Danny Boyle Napfény című mozijának felemás emléke. Sőt még egy csipetnyi a Kubrick-féle 2001. Űrodüsszeiából a maga űroperai nagyságával.

Szigorúan elméleti szinten.

De nem elég sok jó helyről lopkodni, alkalmazni is kell a megszerzett elemeket, és tartalmat sem árt belevinni. Ahelyett hogy a Pandorum elindulna a keményvonalas sci-fi irányába – ha már Stanislav Lemet is sikerült megidéznie –, esetleg a társadalmi kérdésekre koncentrálna, a legkönynyebb utat járja. Kamaradráma és akció; suspense és gore váltogatja egymást, de nincs az a fűszer, ami elvonja a figyelmet az irdatlan butaságokról. Csak annyit kérdezek: hogyan tud valaki csaknem ezer év hibernáció után, még egy csésze kávé nélkül is akcióhősként működni, más pedig miért változik át ez idő alatt vérszomjas mutánssá, hogy eljátssza az Alien és a Predator legkínosabb pillanatait, ráadásul olyan szerkóban, mintha csak a Mad Max 3.-ból érkezett volna.

De legalább Pirx kapitány és az intergalaktikus kávéfőző kimaradt.

Top 5

1. Mozi – Akvárium

Andrea Arnold első filmjével, a Red Roaddal díjat kapott Cannes-ban. Ritkán szokott előfordulni, hogy a második film is kap, de az Akváriummal mégis sikerült neki. Ennyire jó film.

2. Mozi – Sárkányvadászok

Ha már unalmas a Pixar és egyéb amerikai animációs művek sikere, most itt a lehetőség egy kis franciára.

3. Mozi – Az ifjú Viktória királynő

„Lokális sztárparádéval és nagyszerű kosztümökkel megspékelt romantikus történelmi dráma Viktória királynő fiatalságáról és trónra kerüléséről.”

4. Blu-ray – 12 menet

Renny Harlin új akciófilmje. Sokat elmond róla, hogy a mozikat elkerülte...

5. DVD - Szex és New york, 2. évad

Ha pár év késéssel is, de folytatódik az egyik legnépszerűbb női sorozat hazai kiadása.

Pandorum
Pandorum
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.