Tényfékező

Kardos Sándor Hórusz Archívuma furcsa, szabálytalanul komponált fotográfiák, képi elszólások gyűjteménye. Ezekhez készült irodalmi alkotásokkal és élő zenei kísérettel találkozhatnak tavaszszal csütörtökönként a Petőfi Irodalmi Múzeum a Liget Tényfékező című sorozatában.

Létezik-e vajon olyan fényképdoboz – ilyen fotók sosem kerülnek bőr- vagy bársonykötéses albumba –, amelyben nem található arcképszamárfüllel, alulról, születésnapi gyertyákkal megvilágított gyerekfej vagy a szinte már közhelyesnek számító fej nélküli kép? A padláson vagy szekrény alján talált, gyakran ismeretlen ismerősöket ábrázoló ügyetlen, amatőr fényképek között túrva mindannyian találkozhatunk saját hóruszképeinkkel. És röhöghetünk magunkon.

Kardos Sándor és a Liget szerkesztőségének együttműködése nem új keletű, a Hórusz Archívum képeiből évekkel ezelőtt jelent meg a folyóiratban egy rovat – Tandorit idézve – Tényfékező címmel, amelyben különböző fotókhoz készültek novellák. Tavaly novemberben született az ötlet: ezúttal fotósorozatokhoz kapcsolódó irodalmi szövegeket várnak, és a nehéznek tűnő feladat nagyon népszerű volt.

Kardos Sándor és a szerkesztők együtt választották ki a többmilliós archívumból azokat a XX. század első felét idéző tematikus sorozatokat, amelyek versekre vagy rövid prózai írásokra ihlették a szerzőket. A valóságot és fantáziát, magán- és világtörténelmet összekötő képi tévedések fürdőt, autóversenyt és az első világháborúban szolgáló katonákat láttatnak másképp.

A március 18-i előadáson a fürdő adja fotó és hang apropóját. Korai jakuzzi slaugot tartó személyzeti segítséggel, sportos, fél kézzel súlyzót emelő férfi vagy a klausztrofóbiában szenvedőknek semmiképpen sem ajánlható furcsa szerkezetben fekvő asszony; mind-mind novellák és versek írására ösztönözték a nyolc szerzőt: Csengery Kristófot, Kapitány Mátét, Basics Beatrixot, Ács Józsefet, Bikácsy Gergelyt, Orosz Anna Idát, Lackfi Jánost és Petrik Ivánt.

A tökéletes hatás kedvéért a vetített felvételeket és a szerzők saját előadású szövegeit változatos zenei kalandok egészítik ki, ezúttal a dzsesszt játszó Oláh Dezső és együttese kíséri majd a nyolc fotográfiát és irodalmi alkotást.

Infó: Petőfi Irodalmi Múzeum: Tényfékező, március 18.

Top 5

1. Félbevágott pipa – Kaptár bontás

Berecz András mesemondó estje Győrben, az Egyetemi hangversenyteremben március 16-án este hétkor.

2. Kolo – Délszláv táncház

Tánctanítás és táncház a Ferencvárosi Művelődési Központban március 17-én este hétkor.

3. Somlói évjárat bemutató – borest

Furmintok, olaszrizlingek és hárslevelűk március 18-án délután ¾ 4-kor a budapesti Festetics-palotában.

4. Quimby-teátrum

Zenés előadás groteszk jelenetekkel Szentendrén a Pest Megyei Könyvtárban március 19-én este hétkor.

5. Tavaszi zsongás a Mecsek alján

Utazás élményvonattal a Pécsi Tavaszi Fesztiválra március 20-án 8.50-kor. Érkezéskor a pécsi Fúvószenekar köszönti a vonattal utazókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.