Három nyomat a márciusi ifjaktól

Március tizenötödike környékén bárki kaphat „eredeti” Nemzeti dalt és 12 pontot a Petőfi Irodalmi Múzeum nyomdagépéről. Ugyanazon az eszközön nyomják, amelyen anno az első példányokat készítették. Nyomdászati emlékekben dúskál az ország, de az iparág ereklyéit nagyobb számban, értő módon bemutatva csak néhány helyen láthatjuk.

A békéscsabai Tevan nyomdászcsalád interaktív kiállításával nyílt meg a február végén a váci Értéktár. A neves nyomdászvállalkozás könyvei közül néhány bekerült a vitrinekbe – legfőbb helyen a nyugatos írókéi. A kiállítás azonban szűkös nyomdászati eszközökben. Jóval gazdagabb nála a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának Nyomdatörténeti Gyűjteménye, amelynek féltett értékei közé tartozik a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló rézmetszet 1712-ben alkotott nyomólapja. Idekerült az Egyetemi Nyomdának a XVIII. század és 1914 közötti időből származó betűkészlete; becses érték a megannyi nyomdagép, könyvkötészeti prés, a szépszámú egyéb betűsorozat. Van itt rotációs gép az 1890-es évekből, amelyen a Népszava készült. A gyűjtemény része egy olyan nyomdagép is, amely a hagyományok szerint kulcsszerepet játszott az 1848-as forradalomban.

De nemcsak ezen nyomtatták a Nemzeti dalt. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársa szerint a náluk őrzött sajtógépen is készítették 1848. március 15-én Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, illetve a márciusi ifjak által összeállított, Jókai Mór szövegezte 12 pontot. Ezek voltak az első, nem cenzúrázott, legális sajtótermékek Magyarországon. Az események leírása Jókai Mór visszaemlékezéséből is ismert: „A nyomtató gépet mindjárt legelsőnek ragadta meg Irinyi, a második nyomást Petőfi, a harmadikat én tettem vele, hogy, ha a merénylet szerencsétlenül üt ki, minket érjen a csapás, ne az ártatlan nyomdai személyzetet…” A ma is működőképes eszközön némi segítséggel bárki elkészítheti a saját Nemzeti dalát.

Budán már 1473-ban, nem sokkal Gutenberg találmányának közismertté válása után működtetett nyomdát Hess András. Az ország legrégebben működő nyomdája a debreceni Alföldi Nyomda, amelynek elődjét 1561-ben Huszár Gál református vándorprédikátor alapította. A prédikátor egy év múltán ugyan továbbállt, de nyomdája maradt. 1616 és 1633 között a Debrecenben készült a hazai könyvek nyolcvan százaléka. 1849-ben itt nyomták a Függetlenségi Nyilatkozatot és a Kossuth-bankókat. Az emlékek gyűjtése a cívisváros nyomdájában 1990 környékén, azaz a ólomszedés eltűnésének idején kezdődött. Gyomaendrődön viszont jóval korábban. A Kner Nyomdaipari Múzeum Kner Imre egykori lakóházában működik. Technikatörténeti, egyúttal családtörténeti bemutató, megannyi érdekességgel.

„Az előbb felsorolt bemutatóhelyek egyike sem tekinthető olyan átfogó és alapos múzeumnak, mint például a mainzi Gutenberg Múzeum” – állítja Pogány György könyvtárigazgató, az ELTE könyvtár tanszékének korábbi docense. Tőle tudjuk, hogy a Magyar Grafika című folyóirat 2006-ban összegyűjtötte a hazai szakmai bemutatóhelyeket –huszonötöt sorolt fel Kőszegtől Miskolcig. Az összefoglalóban még nem szerepelhetett a nyíregyházi skanzenben tavaly megnyílt nyomdászműhely, illetve a 2010 júliusában elinduló vizsolyi nyomtatóműhely. Abban a házban és azzal a technikával, ahol és amivel egykoron előállították a vizsolyi bibliát.

Itt készült a 12 pont
Itt készült a 12 pont
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.