Fényépítők a messzi északon

A messzi északon különösen nagy kincs a fény. Igaz, nyáron van belőle bőven, szinte már sok is, amikor azonban beköszönt a tél, már minden cseppje elfogy. Mintha nem is lett volna soha világos. Az északi emberek a téli ünnepekkel, a Luca napjával (Lucia dag) , a Nobel-díj kiosztásának ünnepével (Nobel dag), a mindenszentek ünnepével (Alla helgonens dag), a halloween őrületével, a karácsony és a többi nevezetes nap segítségével próbálják átküzdeni magukat ezeken a koromsötét hónapokon, de csak több-kevesebb sikerrel. Mi a gyógymód? A fény! Lámpák kerülnek a téli ablakokba, aminek ugyan a hagyomány szerint az volt az értelme, hogy a hajósok hazataláljanak, mára inkább csak sötétséghessegető szerepük van. Mintha besütne a nap. Mintha.

A lámpáknak és egyéb fényforrásoknak különös művészi kultuszuk is van északon. Az épületek, de a lakások beltereinek tervezésekor ugyanúgy vizsgálják a természetes, mint a műfény hatásait, egy lakberendező csak döbbenten nézne, ha azt kérné tőle valaki, hogy ne foglalkozzon a világítás tervezésével, hatásaival.

Anette és Mikael Hjortsberg több mint huszonöt éve foglalkozik a fényépítészet és a világítás nem is olyan egyszerű világával. A házaspár megosztja a feladatokat. Mikael inkább a külső világításokkal, az úgynevezett „fényépítészettel” foglalkozik, azaz nemcsak megvilágítja, nemcsak átfesti fénnyel az épületeket, tereket, hanem – úgy tűnik legalábbis – még a formájukat is alakítani képes, sőt szinte mozgásba is hozza őket.

– Főleg ünnepi alkalmakkorvan a legnagyobb igény a munkámra. Ilyenkor nagyobb 10-12 fős teamre van szükségem. Dolgoztam már sok helyütt, Düsseldorfban, Athénban, Torontóban, Bostonban, Luxorban és utoljára Moszkvában is. A legszomorúbb akkor vagyok, amikor valami füstbe megy – mondja Mikael Hjortsberg, aki azt is bevallja: még az is fájdalmasan érintette, hogy a kuvaiti háború miatt végül nem tudta elkészíteni Szaddám Huszein palotáinak automatikus fényjátékát.

Persze Svédországban is dolgozik, most például egy nagy malmői projekten. A városban 97, autópálya fölött átívelő híd van. Az önkormányzat megbízásából színes fénnyel „építi át” őket, úgy, hogy a hidak minden este máshogy nézzenek ki.

Felesége, Anette viszont a belső terek fénymestere. – Számomra természetes, hogy egy berendezett helyiség kizárólag a fényvariánsok segítségével nagyon sokféle szerepet és megannyi hangulatot kaphat – mondja. A miniatűr spotreflektorok, a halogének forradalmasították a munkáját. Szebbé tették a fényt és pontosabbá az irányíthatóságot. A lámpák formatervezését a legjobb tervezőkre bízza. Csak egyedi darabok vannak a műtermében. Az izzók kiválasztása az ő feladata: ismerve a helyet, ahol a lámpa majd életre kel. Még az azonos erejű fehér fényeknek is lehet különféle üzenetük. Izgalmassá is tehetünk vele egy céltárgyat, vagy épp andalító nyugalmat árasztóvá. Ahány fényvariáns van egy szobában, annyi mindenre használható a helyiség – magyarázza a fényművésznő.

Azt mondja, bárki kipróbálhatja, hogy igazat mond-e. Csak oltsa le a lámpát a szobájában, és két erős fényű elemlámpával „induljon vadászni”. Változtassa, variálja a magasságot, ütköztesse az irányokat, keresztezze a fénycsóvákat. Az izgalmak – azt mondja – garantáltak. Olyannak látja majd a szobáját –ígéri – mint még soha.

Fénnyel vörösre festett híd Malmőben
Fénnyel vörösre festett híd Malmőben A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.