Elvonókúrán Dunaújváros

Baán László, a Szépművészeti, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum és Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyet rajtuk kívül még vagy 1100 művész, író, tudós szignált alig másfél nap alatt. Támogatásuk létszükség a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetnek (KMI), ugyanis a város önkormányzata a minap felére csökkentette költségvetésüket.

– Budapest-vízfejünk egyetlen vidéki ellenpontja a progresszív kortárs képzőművészetben ez a dunaújvárosi gyűjtemény – állítja a Ludwig Múzeumot igazgató Bencsik Barnabás a KMI-ről, amelyet most a bezárás fenyeget. A Szoboszlai János vezette intézet erre az évre 29,5 millió forintnyi működési költséget igényelt a helyi önkormányzattól, és 14-et kapott helyette. Fenntartójukat, egy közalapítványt, valamint a kiállításaiknak és a gyűjteményüknek helyet adó épületet is a város hozta létre 1994-ben azzal, hogy a „modern művészet értékeinek népszerűsítésében” a központ fenntartásával vállaljon szerepet. Ám a tavalyihoz képest 2010-ben egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodó Dunaújvárosnak nemcsak a KMI, hanem több helyi kulturális intézmény büdzséjét is meg kellett kurtítania.

Szoboszlaiék esetében ekkora megvonás működésképtelenséggel fenyeget. Az intézet tárlatai, tudományos munkája és nemzetközi projektjei finanszírozásában eddig sem számított ugyanis az önkormányzatra, hanem pályázatokkal oldotta meg a feladatot. –Az önkormányzattól kapott 28 millió kizárólag a rezsire, a karbantartásra, a bérekre és a pályázati önrészekre ment el – magyarázza a kurátor.

– Az elvonásoknak az az oka, hogy a város költségvetését az állam idén 700 millióval megkurtította. Lejárt a Dunaferr cég tartozása is, amelyet 2004 óta évi 200 milliós részletekben törlesztett. Több sport- és kulturális kezdeményezést ebből a pénzből tudtunk támogatni – mondja a kulturális bizottság elnöke, Gombos István. A híresztelésekről, amelyek szerint egyes helyi képviselők fölöslegesnek tartanák a KMI-t, és nem bánnák a bezárását, semmit nem tud. Sőt Gombos kifejezetten biztatja Szoboszlaiékat, ha kevésből is, de kezdjenek el dolgozni. Annál is inkább, hogy a kulturális bizottság ígéretet kapott a városvezetéstől arra: a második fél évre lehetőségeikhez mérten újabb összeget juttatnának az intézetnek.

– Újabb tizennégymilliót biztos nem ígért senki – hárít Kálmán András polgármester, aki szintén inkább igyekezetről, mint konkrétumokról beszél. Azt belátja, hogy az önkormányzat tudatosabban készülhetett volna a dunaferres 200 millió kiesésére, ahogy azt is: a KMI a város országos, sőt nemzetközi hírű intézménye. Arra, hogy nem érdemelné-e meg épp emiatt a kiemelt támogatást, azt feleli Kálmán András, hogy polgármesterként egyik kulturális létesítményt sem emelheti a másik elé, a helyi színházigazgató is kénytelen lesz megkurtítani a műsortervét.

Bencsik Barnabás szerint erről rosszul gondolkodik Kálmán. Képviselő-testületének el kellene döntenie, minek ad hangsúlyt a város kulturális arculatában. – Szerintem a KMI méltó a prioritásra – mondja a Ludwig-igazgató.

– Nincs még egy kortárs művészeti intézet az országban, amelyik ennyire intenzíven lenne jelen a nemzetközi hálózatokban. Egyedülálló, ahogy a Trafó az előadó-művészetben.

Hogy mennyien gondolják ugyanezt, jól tükrözi félezer dunaújvárosi polgár aláírása és a frissen elindított http://help.ica-d.hu honlap, ahol Szoboszlaiék több mint ezerszáz képzőművész, színész, író, galériatulajdonos, múzeumigazgató, kritikus és esztéta támogató nyilatkozatát nyerték meg. Abban bíznak, hogy a kulturális közélet szereplői meggyőzhetik a dunaújvárosi képviselőket: a KMI mégsem egy a sok közül.

Félpénzből gazdálkodik a Kortárs Művészeti Intézet
Félpénzből gazdálkodik a Kortárs Művészeti Intézet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.