Garaczi megcsalásverziói

A 2008-as Biblia-évéhez csatlakozott a Nemzeti Színház, mikor drámákat íratott a tízparancsolatról. A tízből nyolc darab elkészült, ezeket be is mutatják. A nyitódarab, a „Ne paráználkodj” parancsolatra írt Szépet fogtok álmodni! (megcsalás – verziók) Garaczi Lászlóé.

Új magyar drámákat akart íratni a Nemzeti Színház; mert mi más lenne a feladata?! – mondja Vörös Róbert dramaturg, a színház irodalmi vezetője. Aztán pontosítottak: a Biblia éve kapcsán a tízparancsolat mutassa az irányt, ez talán inspirálná a drámaírókat. Legalább megmutathatják, mit gondolnak a szent előírásokról Magyarországon.

Sok írót felkértek, tízet ihletett meg a téma. Vörös Róbert arról is beszámol, hogy felajánlották az íróknak, ha elakadnak, nyugodtan kérjenek segítséget a színháztól. Menjenek beszélgetni, színházi levegőt szívni. Ezt a lehetőséget többen el is fogadták.

A tízből nyolc dráma készült el, de parlagon maradt a „Ne kívánd felebarátod házát” és a „Ne csinálj faragott képet” parancsolat. A „pályázatokat” elbíráló grémium tagja, Radnóti Zsuzsa dramaturg állította: ritka, hogy ennyi jó darab szülessen. És hogy erről a szakma is meggyőződhessen, a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozón ízelítőt is adtak a munkából a nemzetisek.

Március 5-től az Alföldi Róbert vezette színház elkezdi bemutatni a teljes darabokat – felolvasószínházi formában. A nyolc új színdarab műfaja változatos; alapvetően ironikus, humoros, burleszk, tragikomikus színművek születtek. Az első premier Garaczi László műve, a Szépet fogtok álmodni! (megcsalásverziók), amelyet Gigor Attila rendez. A felkérés után a rendező puhatolózott az írónál, mennyire lehet módosítani a szövegen. „Ne gondoljunk nagy átírásokra, csak apróságokra” – mondja Gigor, aki remekül tudott együttműködni Garaczival. A színházi rendezőként kezdő Gigor ígéri: nem egyszerű felolvasást láthat a közönség pénteken.

A hagyományos téma nem hagyományos feldolgozása, azaz hogy a megcsalás milyen bizarr helyzeteket hoz a három szálon futó történetben – ettől izgalmas a darab a rendezőnek. Garaczi az internetes közösségi oldalakat is fontos elemként építette be történetébe. „Természetes, hogy az irodalom reflektál a jelenre” – mondja Gigor, aki szintén használja ezeket az oldalakat, hiszen megkönnyíti a kapcsolattartást. De mint kiderül: alaposan nehezíti is.

A sorozatban – áprilisban – Háy Jánostól A vasárnapi ebéd című (5. parancsolat) jön, májusban pedig Darvasi Lászlótól A gyújtogatók (3.) zárja az évadot. Ősszel, a Művészetek Palotájával közösen mutatják be Závada Pál Magyar Ünnepét (4.). Esterházy Péter írását, az Én vagyok a te címűt (1.) Gothár Péter rendezésében tűzik műsorra. Vinnai Andrástól a Valaminek a második része címűt (6.) már bemutatták a színművészeti egyetemen. Alföldi és Vörös mind a nyolc művet szeretné a Nemzetiben bemutatni.

Gigor Attila rendező, a háttérben Pusztai Ferenc producer
Gigor Attila rendező, a háttérben Pusztai Ferenc producer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.