Márai: vigyázz, kész, rajt!

Nagy viták és némi halogatás után végre beindul az egymilliárdos Márai-könyvprogram a Nemzeti Kulturális Alapnál. Kesernyés ízt ad az örömhöz, hogy pályázók és kurátorok egyaránt attól tartanak, egy decemberi kormányrendelet elbürokratizálja a mecenatúrát.

„A rendszerváltás óta a legjelentősebb lépés a könyv- és olvasáskultúrában.” Így értékelte a Márai-könyvprogram indításáról szóló bejelentést tegnap Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke és Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója az oktatási és kulturális tárcánál tartott tájékoztatón. Már hónapok óta folytak a viták, mígnem Hiller István miniszter egyeztetést kezdeményezett, amelyen az érintetteknek sikerült minden kérdésben megállapodniuk.

A miniszter bejelentése szerint az ötös lottó adóbevételének 90 százalékából –várhatóan mintegy tízmilliárd forintból – finanszírozzák az idén az NKA-t, ami 1-2 milliárdos többletbevételt jelent. (A gazdasági szféra pedig 7-8 milliárdos kulturálisjárulék-fizetési kötelezettségtől szabadul meg egyúttal.) A növekményből egymilliárdot arra fordítanak, hogy magyar kiadók könyveit juttassák el a könyvtárakhoz. A programban nagyobb részt kortárs magyar szerzők szépirodalmi, gyerek- és ifjúsági, tudományos és szakkönyvei, ismeretterjesztő kiadványai szerepelnek.

Az idén összesen 579 bibliotékát jelölt ki kedvezményezettként a mecénás szervezet szakmai kollégiuma. E könyvtárak 1000 címet tartalmazó listából rendelhetnek könyveket, a listát az újonnan fölállítandó Márai Testület állítja össze. A címjegyzékbe a kiadók az utóbbi három évben megjelent új köteteiket nevezhetik be. Elhangzott, az ideit próbaévnek tekintik, a tapasztalatok alapján jövőre változhatnak a szabályok. Minden helyi könyvtárfenntartónak előzetesen vállalnia kell, hogy továbbra is megadja intézményének az eddigi hozzájárulást, mert a tárca szeretné elkerülni, hogy a központi szerepvállalás fokozásával végső soron csökkentsék a könyvbeszerzési kereteket. Lapunk érdeklődésére a miniszter megjegyezte: nem hagyta még jóvá az NKA idei költségvetését, mert látni akarja, hogy a lottóbevételek az elképzeléseknek megfelelően fi nanszírozzák-e a szervezetet. Megvárja a február végi adatokat.

A mecénás szervezet pályázói és kurátorai köréből viszont úgy értesültünk, egy decemberben hozott kormányrendelet megnehezíti a támogatások felhasználását. A rendelet szerint, ha a támogatott tevékenység összköltsége végül kevesebb lesz a tervezettnél, utólag ennek arányában csökkenteni kell a támogatást is. Emiatt egyes esetekben a támogatásból 40 százalékot visszatart az NKA – tudtuk meg Perlik Páltól , a szervezet igazgatójától. Az új szabályozás rendkívül megnehezíti, elbürokratizálja a mecenatúrát, bizonytalanná teszi a támogatások mértékét a pályázók számára, emiatt az NKA-t irányító bizottság a minisztériumhoz készül fordulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.