Az első próbától a titkos koncertig

Jól karbantartott foglalt házhoz hasonlít az R33 Egyesület székhelye az egykori Közvágóhídon – a különbség „csupán” annyi, hogy az egyesület hivatalosan bérli a többféle kulturális funkciónak otthont adó épületet. Az R33 öt éve működik önerőből.

– Öt éve néhány zenész keresett egyéni, de közös alkotómunkára is alkalmas helyet. Mára nagyjából harminc zenekar tartozik az R33 holdudvarába, amely azóta hivatalosan bejegyzett egyesületként, a tagok befizetéseiből, önkéntes munkájából, illetve pályázati pénzekből működik – mondja Perecsényi Tibor zenész, az alapítók egyike.

Ma az ötszáz négyzetméteres központ stúdióiban, próbatermében, klubszobájában dolgozik többek között a Péterfy Bori & Love Band, Kiss Erzsi, a Specko Jedno, a Nemjuci, a Korai Öröm, a Fókatelep, a Balaton, az Ági és a Fiúk, de itt készült nemrég nagy visszatérő koncertjeire az Európa Kiadó is. – Az R33-ban egyelőre a zenéé a főszerep, hetente négy-öt este rendeznek klubkoncertet. Szerdánként például nyitott jammelésre várnak minden zenészt, legyen befutott művész, vagy akár teljesen kezdő.

Az egyesület filozófiájának ugyanis része, hogy valódi nyitott műhelyként működnek, vagyis bárkinek lehetősége van együtt dolgozni a többiekkel, tanulni a tapasztaltabbaktól. A zenekarok minden segítséget megkapnak a felvételek elkészítésétől a borítók, a weboldalak megtervezéséig, hiszen a közösséghez hangmérnökök, képzőművészek, grafikusok, fotósok, irodalmárok is tartoznak – vázolja a lehetőségeket Bodóczy Zoltán, aki maga is az R33-hoz tartozik.

Hogy a bérlők művészek, az nemcsak az épületen látszik, amelyet a tagok maguk dekorálnak, alakítanak át, hanem a programkínálaton is, hiszen a koncertek mellett tervbe vették kiállítások, irodalmi estek megrendezését is. Nemrég indították el webes rá diójukat, amelyet a tervek szerint hamarosan webtévé is követ, a klubszobában pedig már kisebb könyvtárnyi könyvet gyűjtöttek össze.

Egyre többször adnak otthont egy külföldön már népszerű, itthon azonban még kevéssé ismert koncertfajtának, a „secret gignek” (titkos bulinak). – Ennek az a lényege, hogy a fellépést sehol sem hirdetjük, pusztán néhány órával a kezdete előtt adunk róla hírt a weboldalunkon. Így csak legnagyobb rajongóink tudnak róla, vagyis igazi bennfenntesnek érezhetik magukat. Mi pedig a nagyobb koncertekkel járó szokásos stressz nélkül, valóban felszabadultan játszhatunk, hiszen ötven-hatvan emberrel az egész inkább egy házibulihoz hasonlít – ecseteli az effajta koncertek előnyeit Vasaló Áron, a Nemjuci zenekar dobosa. Ők nemrég tartották első ilyen estjüket az R33-ban, miután azt tapasztalták, hogy külföldön ennek már hagyománya van: ha nagyobb zenekar érkezik egy városba, sejthető, hogy valahol egy kisebb, „titkos” koncertet is ad.

Az R33-ban egyelőre a zenéé a főszerep
Az R33-ban egyelőre a zenéé a főszerep
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.