Ima ateistáknak

Márai Sándor és Hamvas Béla is hosszú értekezést írt arról, hogyan érdemes a borhoz nyúlni. Rátóti Zoltán és Huzella Péter pedig színházat csinál gondolataikból.

Boroskönyvet írni manapság nagy divat. De nem azt a fajtát, amelyben a szőlőtőkék helyes ellátását fejtegetik mezőgazdasági szaknyelven, mert az olyat – most őszintén – kevesen olvasnák. A népszerű az,amelyben a szerző egy életérzést próbál megosztani olvasóival.

A polcokon sorakoznak a hírességek könyvei, számolatlanul mesélik el tapasztalataikat: hogyan, milyen borokat jó fogyasztani, és ki milyen szertartásokat rendel ehhez az alkalomhoz. A tanácsokat nemcsak azok olvassák szívesen, akiknek még nem alakult ki a saját borkultúrájuk, hanem azok is, akik már megérezték a bor szenvedélyét. Mondogatják: bort inni nemcsak gasztronómiai élvezet, hanem valamiféle spirituális beteljesülés. S mindenkinek más útja van odáig. Kinek hosszabb, kinek rövidebb… Márai Sándor például azt tervezte, hogy öregségére Budapest szélére költözik, barátait saját borospincéjében kínálja majd saját boraiból. Kolbászt hozat Sopronból, sonkát és tormát szolgál majd fel hozzá, és az egészet emelkedett gondolatokkal fűszerezi. Így áll pontról pontra A magyar borokról című írásában, kiegészítve tanácsokkal: melyik magyar bor mikor és hogyan esik a legjobban, mivel érdemes fogyasztani. Sajnos mindez csak álom maradt a számára, hiszen élete végén száműzetésben Olaszországban és az Egyesült Államokban élt. Írását pedig csak jóval halála után, 2002-ben adták ki.

Hamvas Béla Balatonberényben töltött vakációja alatt írta meg A bor filozófiáját. Úgy fogalmazott: „imakönyvet írok az ateisták számára”. Ez sem valamiféle szakkönyv, inkább filozófiai értekezés, leginkább a szertartásosság magyarázata van benne.

Hamvas könyvét Rátóti Zoltán olvasta fel hangoskönyvnek, most pedig arra vállalkozik, hogy Huzella Péterrel együtt megosszák a közönséggel színházi keretek között Márai és Hamvas gondolatait a borokról. Hozzáénekelve magyar költők bordalait.

Top 5

1. A Tenkes kapitánya

A Honvéd Táncszínház és a nemzeti Táncszínház népzenei és néptáncos előadása a Művészetek Palotájában 23-án, kedden délután háromkor és este hétkor.

2. Az Ördög és a jóisten

A Picaro Produkciós Műhely Jean-Paul sartrebemutatója Deák Tamás rendezésében a budapesti szkéné s zínházban 23-án, kedden este hétkor.

3. Kerti mulatság, avagy írók a fogason

Horváth Péter „prózamusicaljét” 25-én este hétkor mutatja be az egri Gárdonyi Géza színház stúdiószínpada szegvári Menyhért rendezésében.

4. Leenane szépe

Martin McDonagh darabját Radoslav Milenkovics rendezésében mutatja be 26-án, pénteken este hétkor a miskolci Játékszín.

5. Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása

Shakespeare vígjátékát Nádasdy Ádám viszonylag új fordításában szergej Maszlobojscsikov rendezi a debreceni Csokonai Színházban. Bemutató 26-án, pénteken este hétkor

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.