A vajszívű sztárzsűri nélkül

Nem egy a „futottak még” zenekarokat bemutató rendezvények közül, nem kerületi kimittud. A világ 150 országában rendezik meg.

Aphelion, Gaslight, Street Whales, Hijack!, Millennium Hippies, Sleet, Soundvision, Compromise of Destiny, Grande, Will to be Weird, Morze. A nagyközönség számára kevéssé csengenek ismerősen ezek a nevek. A február 26–27-én a budapesti Dürer Kertben rendezik az Emergenza tehetségkutató fesztivált, amely éppen az ilyen, úgynevezett feltörekvő zenekaroknak kínál lehetőséget. Nem is akármilyet.

Mert ez a tehetségkutató nem az a tehetségkutató. Nincsenek széplelkű énekesek, nincs vajszívű sztárzsűri, és alighanem a produkció utáni (közbeni) könnyek is elmaradnak. Nincs tapsgép sem, na pláne szombat esti főműsoridő meg „szavazzon Ön is SMS-ben!”, és az ítészeket sem nagyon lehet meggyőzni a függöny mögött kilátásba helyezett női bájakkal.

Vagy meg lehet, ezt nem tudom biztosan.

Mindenesetre az Emergenza nem egy a „futottak még” zenekarokat bemutató rendezvények közül, nem kerületi kimittud. A világ 150 országában rendezik meg, méghozzá profi koncertkörülményeket teremtve az eleddig többékevésbé ismeretlen zenekaroknak, ami – ha járt már valaki rosszul hangosított, tescomikrofonokkal és részeg technikusokkal súlyosbított klubhangversenyeken, tudja, mire gondolok – egyáltalán nem kis dolog. Sőt talán ez a legjobb az egészben: a lehetőség, hogy végre optimális feltételek mellett mutathassa meg egy rockbanda, mit is tud.

Hanem a rendszer. A zenekarok félórás koncerteket adnak a vonatkozó helyszínen, a közönség pedig nyílt szavazással juttatja tovább a bandákat a következő fordulóba. Azután a publikum szerepét profi zsűri veszi át, és eldönti, kik a legjobbak. Az országos finálén (június 25. A38-as hajó) dől el, melyik együttes képviselheti a hazát a németországi nemzetközi döntőn, amelyen előreláthatólag úgy 30 ezren vesznek részt.

És hogy mit nyer a világ legjobb bandája? Lemezfelvételt, szponzorált turnét, hangszereket és más, a koncertezéshez szükséges aszeszoárokat, ahogy azt kell.

tt épp úgy otthon lehet a metál, a hardcore, mint a valamivel lágyabb hard rock vagy indie rock, esetleg a nem túlbonyolított punk és az egyéb alternatív gitárzenei irányzatok. A beugró elővételben ezerkettő (mindkét napra kétezernégy), a helyszínen ezeröt (háromezer), ráadásul jó esélyünk van rá, hogy Budapest legszórakoztatóbb pultosa szolgál ki minket. A hülyének is megéri.

Top 5

1. Armenise és az a többi néma csend lép fel 22-én hétfőn a Szabad Az Á-ban. Becsületkassza.

2. Az oláh gergely cimbalmossal kiegészült jambalayáé a Gödör kedden. A lemezjátszók megett: DJ Bootsie.

3. Utolsó Óra Táncház a Fonóban 24-én szerdán a Türei Bandával

4. Péterfy bori és az ő Love Bandje lesz a Klebelsberg Kultúrkúria vendége csütörtökön.

5. Los Bilbilicos, azaz: A Csalogányok, azaz: Pintér Ágnes, Budai Miklós, Jánosházi Péter és Gyulai Csaba a Spinozában 28-án vasárnap

AZ APHElion
AZ APHElion
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.