A gének nem halnak meg

– Amerika utolsó aranykora 1989-ben, a hidegháború megnyerésével kezdődött – mondja Oláh Zoltán kutató biológus, vállalkozó, aki 1988-ban kezdett az Egyesült Államokban dolgozni, és 2004-ben tért haza Magyarországra.

– A kilencvenes évek első felében azt a pénzt tapsoltuk el euforikus örömmel, amit Amerika megspórolt a fegyverkezésen. Jó volt akkor ott lenni. Úgy éreztük, minden területen lehet alkotni, mert mindenre van pénz: az amerikai állam biztosítja a feltételeket. Azokban az években terjedt el világszerte az internet, a webes részvények árfolyama minden határon túl emelkedett. Úgy látszott, most aztán tényleg az égig nőnek a fák. 1998 őszén azonban jött egy péntek, tizenharmadika, amikor a dotcom cégek árfolyama összeomlott, és az aranykornak vége lett. Eltűntek azok az iszonyatos összegek, amelyekről ma már tudjuk, hogy valójában nem is voltak. Megcsappant a kutatások támogatása is. Projekteket szüntettek meg, intézeteket zártak be.

A ma 53 éves Oláh Zoltán kémia szakon végzett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban. Amikor érettségizett, a kémia volt a csúcson, mire diplomát szerzett a szegedi egyetemen, a molekuláris biológia lett a feltörekvő új tudományág. 1973-ban alakult meg az MTA Szegedi Bio lógiai Kutatóintézete (SZBK) az UNESCO támogatásával. A kívülről belepumpált pénz éppen 1980-ra fogyott el, mire Oláh Zoltán végzett. Az alapkutatással foglalkozó SZBK válságba került, amelyből szerződéses munkák segítségével próbált kilábalni: alkalmazott kutatásokat végeztek a minisztériumok felkérésére.

Oláh Zoltán intézetének a műtrágyázás jutott. Pontosabban annak vizsgálata, hogyan működik a búza táplálékfelvétele. A növény gyökere képes arra, hogy a neki hiányzó elemek után keresgéljen a talajban – ezt tudták. De azt nem, hogyan áramlanak a sejten belül a jelek, hogyan működik a sejtintelligencia.

– Ez maga a csoda: ettől válik az anyag élővé – fogalmaz Oláh Zoltán, amikor kérem, hogy ne merüljünk túl mélyre a szakmai részletekben. – Akkoriban jött haza Amerikából Kiss Zoli, a régi mentorom, és új molekuláris technológiákat hozott magával. Igaz, azokat az ember sejtjeire fejlesztették ki, de növényekre is lehetett alkalmazni. A növényi sejt annyival intelligensebb az emberi sejtnél, hogy fotoszintetizálni is tud.

Ezzel a technológiával olyan kutatási eredményeket értek el, amelyekből világszínvonalú tudományos cikkeket lehetett írni Szegedről. A publikációk, no meg Kiss Zoltán révén került ki Oláh Zoltán 1988-ban az Egyesült Államokba. 1992-ben elérte minden kutató álmát: közös cikkük jelent meg a Science folyóiratban. Ezután az Egyesült Államok legelismertebb rákkutató intézetébe került: génterápiával foglalkoztak. Még Szegeden, a műtrágyakutatások időszakában tisztázták, hogy a foszfor hogyan érkezik be a sejtbe. A rákkutatás során bebizonyosodott, hogy a tumort okozó onkovírusok is a foszfor „hátán” jutnak be a sejtbe. Ezzel a technikával azonban gyógyító géneket is be lehet juttatni a sejtekbe – csak előbb be kell ültetni őket a vírusokból eltávolított patogének helyére. 1994-ben született a felfedezés, 1999-ben kapták meg rá a hivatalos elismerést.

Oláh Zoltán már ekkor haza akart jönni. Magyarországon azonban nem volt olyan kutatócsoport, amely fogadta volna őt. Így hát maradt még Amerikában, és belekezdett a bétaendorfinos fájdalomcsillapítás projektjébe. A rákbetegség végstádiumában morfi nnal csillapítják a fájdalmat, azzal szemben azonban gyorsan kialakul a megszokás, és egyre emelni kell az adagokat. A bétaendorfi n a test belső fájdalomcsillapítója. Egy innovatív eljárással, a „molekuláris idegsebészettel” teljesen fájdalommentessé lehet tenni a beteget. Az eljárás a rákot nem gyógyítja, de erősen csökkenti a szenvedést. Ezt a felfedezést is eljuttatták komoly csapatmunkával a laboratóriumtól a betegágyig.

– 2004-ben nekem életfogytiglani állásom, amerikai állampolgárságom, amerikai nyugdíjra jogosító szolgálati időm, házam, kocsim, családom volt, amikor bejelentettem, hogy hazajövök. Mindenki elszörnyedve nézett rám, hogy mit akarok Magyarországon.

– Amerika már nem olyan jó hely, mint régen. 2001. szeptember 11. és annak utóhatásai bizonyos értelemben az 1998-as dotcomválságból következtek – folytatja a kutató. – Amelyik pénz nem „égett el” a tőzsdén, az átmenekült az ingatlanszektorba. Az amerikai kormány az ikertornyok elleni támadást egyfajta sokkterápiára használta fel. Az amerikaiak könnyen hiszterizálhatók, mert úgy telt a történelmük, hogy minden rossz másutt történik. Azt az országot, aholminden nyitott volt, néhány hónap alatt szinte fogolytáborrá alakították át. Ezzel egy időben megkezdődött a nyugateurópai kutatók lecserélése is olcsó ázsiaiakra. Azok az emberek, akikkel együtt dolgoztunk, nevettünk és fociztuk végig a kilencvenes éveket, sorra hazajöttek Európába. Úgy gondolom, a korábbi Amerika végét jelenti a 2008-ban kirobbant bank- és foglalkoztatási válság. Ahogyan ott túlpörgették a növekedést, az merénylet volt az emberiség ellen. Akkor már sokkal inkább fenntartható az olyan élet, amilyen ebben a tutyimutyi vén Európában folyik. Nekem szerencsém volt: a csúcson adtam el az internetes részvényeimet, és házat vettem belőle. 2004-re kifizettem a jelzálogot, és a duplájáért adtam el a házamat, mint amennyiért vettem.

Magyarország nagyon más, mint Amerika, de Oláh úgy gondolja: előny, hogy ő kívülről és belülről egyaránt tudja nézni.

– Magyarország nem rossz vagy jó, hanem mindene elavult. Nem követi a lehetőségeket. Nincs meg az az emelő erő, amely a szellemi teljesítményt képes lenne kihasználni. Itthon még a korrupció sem korrekt: Amerikában, ha adsz valamit, vissza fogod kapni. Magyarországon nem biztos. Kevés a jó agy, de ami van, azzal sem tudnak mit kezdeni. Itthon el kell viselned, hogy ha megy a szekér, irigykednek rád, megpróbálnak elgáncsolni. Én mégis azt mondom: amit tudok, azt bárhol és bármikor meg tudom csinálni.

Munkatársaival ezért hozták létre a PharmacoFood Dél-alföldi Élettudományi és Funkcionális Élelmiszer-ipari Klasztert, többek között a Pick, a Sole-Mizo, a Hungerit, a P&P Pékáru, a Cerbona részvételével. Oláh és munkatársainak legutóbbi felfedezése a MentalFitolnak nevezett természetes eredetű, de dúsított hatóanyag, amely élelmiszerekbe keverve, rendszeresen fogyasztva olyan betegségek megelőzésére lehet alkalmas, mint az időskori vakság, az időskori cukorbetegség, az Alzheimer-kór.

– Mostanában az izgat a legjobban, hogy aki a tudás birtokába kerül, hogyan tudja azt átadni a következő nemzedéknek. Amióta megjelent az internet, ebben is válság van, mert az oktatási rendszer nem alkalmas arra, hogy a hihetetlen adatdömpinget használható tudássá alakítsa át. Más szinten is foglalkoztat ez a kérdés. A gének nem halnak meg: élőből élőbe mennek át. Anyámat Székelynek hívják, engem Oláhnak, sok szláv ős is van a családfánkon. Az az igazán nagy történet, hogyan íródik bele a génekbe a történelem, és hogyan lehet visszaolvasni belőlük. Végső soron azért jöttem haza, mert itt érzem jól magam. Ez is genetika. Egyszer talán rájövök, hogy a génjeim miért itt érzik jól magukat, és megértem, hogy a lazacnak miért olyan fontos az árral szemben úszni, ha a gének úgy akarják.

Oláh Zoltánnak 2004-ben életfogytiglani állása, amerikai állampolgársága, amerikai nyugdíjra jogosító szolgálati ideje, háza, kocsija, családja volt, amikor bejelentette, hogy hazajön. Mindenki elszörnyedve nézett rá, hogy mit akar Magyarországon.
Oláh Zoltánnak 2004-ben életfogytiglani állása, amerikai állampolgársága, amerikai nyugdíjra jogosító szolgálati ideje, háza, kocsija, családja volt, amikor bejelentette, hogy hazajön. Mindenki elszörnyedve nézett rá, hogy mit akar Magyarországon.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.