Tehetségek, ha összefognak

A kreativitás és a kooperációs képesség fejlesztése a célja a Magyarországon ötödik éve működő Roots & Routes programnak, amelyben hátrányos helyzetű fiatalok vehetnek részt.

– Nem szakmai ismereteket adunk át, tehát nem azt mondjuk meg a hozzánk érkezőknek, hogyan bánjanak a gitárral, vagy hogyan kell szépen kivitelezni egy tánclépést. A néhány napos workshopokon abban segítünk, hogy minél könnyebben és aktívabban tudjanak részt venni kreatív alkotó folyamatokban, hogy megtanulják, hogyan lehet együtt dolgozni más kultúrájú, más stílusban dolgozó emberekkel, hogy milyen az, amikor rövid idő alatt kell létrehozni egy-egy produkciót – mondja Dominus Ákos, a program egyik szervezője, tanára.

Az EU Integrációs Alapjából finanszírozott, Európa tíz országában működő program keretében évente többször szerveznek kurzusokat, amelyekre olyan, valamilyen szempontból hátrányos helyzetű 15 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik szeretnének valamely művészeti ágban alkotni. Előképzettség nem szükséges, de a nyitottság annál inkább, hiszen megeshet, hogy valaki, aki eddig a hiphopban merült el, most a népzenével kerül kapcsolatba. A résztvevők néhány napra „beköltöznek” egy épületbe, ahol van színház- és táncterem, stúdió, és az a feladatuk, hogy közös produkciót hozzanak létre, amelyet aztán be is kell mutatniuk. A munkát újabb hasonló alkalmakon, például külföldi mesterkurzusokon folytathatják.

A programban eddig kétszáz magyar fiatal vett részt (a túljelentkezés többnyire háromszoros), egyharmaduknak sikerült megtenni az első lépéseket profi előadóművészként, szakemberként, tíz százalékuk pedig bejutott valamelyik művészeti felsőoktatási intézménybe (például a Zeneakadémiára, a Táncművészeti Egyetemre). A program része az is, hogy kidolgoztak egy új, iskolán kívüli oktatási módszert, amely nem igényel különösebb infrastruktúrát, vagy technikai felszerelést: a tanárok képesek lesznek arra, hogy mentorként vegyenek részt a tehetséggondozásban, hogy alkotói folyamatokat irányítsanak. A cél: megtanítani a diákokat arra, hogyan vegyék kezükbe művészi pályájuk alakítását, hogyan alakítsák ki saját portfóliójukat. Az újabb kurzust február végén tartják, de a nyári táborra még lehet jelentkezni: ez a csoport a VOLT Fesztiválon mutatja be a Roots & Routes keretében elkészülő produkcióját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.