Múzeumok egymás ellen

Vitába keveredett egymással Vác városa és a Pest megyei múzeumok Szentendrén székelő igazgatósága. Két képzőművészeti gyűjtemény őrzéséért kellene a városnak közel negyvenmillió forintot fizetnie. A két fél perre megy.

Az egész ott kezdődött, hogy két művész Vácra hagyta a gyűjteményét. Hincz Gyula döntően festményekből és grafikákból álló, 1674 darabos kollekciót adományozott, Gádor István keramikus gyűjteménye 1258 darabból áll. A Hincz-gyűjtemény 1982-ben megnyílt, amihez az épületet a város biztosította, de a megye kezelte. (Múzeumot akkoriban csak amegyei múzeumigazgatóságok működtethettek, egy város nem.)

A Memento mori kiállítás is városi épületbe került
A Memento mori kiállítás is városi épületbe került

A Hincz-gyűjtemény be nem mutatott része a város által ingyen biztosított raktárba került. A Gádor-gyűjteménynek is akartak épületet adni, de pénz már nem akadt a felújításra, így máig a város által biztosított raktárban van a kollekció. 1994-ben a Pest megyei vagyonátadó bizottság úgy döntött, hogy a gyűjteményeket a város kapja, az épületeket a megye. Akárhogy nézzük is, a megye ingyen jutott hozzá a raktárakhoz és egy múzeumépülethez.

„Mivel muzeális intézmény csak érvényes letéti szerződés alapján raktározhat más tulajdonát képező tárgyakat, a letéti szerződésről – őrzésről –a város és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) állapodott meg 1996-ban. Ebben a megállapodásban további raktárakat adott a város, a gyűjtemények kezelése fejében. A raktárakat a helyi múzeum 2002 közepéig ingyen használhatta” – tájékoztatott Molnár Lajos alpolgármester.

2002 nyarától nem volt szerződés, de raktár sem, mert le kellett bontani. Viszont a váci múzeum új, saját raktárbázist kapott fenntartójától, Pest megyétől, és ki is költözött több bérleményéből. Ezt követően a város szerződés nélkül is támogatta a gyűjteményt kezelő múzeumot. Molnár Lajos szerint például hatmillió forintot adtak a Memento mori kiállítás létrehozására. A világszenzációt jelentő váci múmiákból néhányat bemutató kiállításhoz az épületet is Vác biztosította. A belépődíjakat viszont a megye szedi. Kálnoki-Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató szerint a pince tényleg ingyen volt, ám az üzemeltetés nem csekély költségeit és a szakemberállományt a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága biztosította.

A város mindenképpen önálló múzeumot szeretett volna. Így 2008-ban létrejött, és az elmúlt év elején megkezdte működését a Váci Értéktár-Közérdekű Muzeális Gyűjtemény. A város és a megyei múzeum közötti megállapodás szerint a Gádor- és a Hincz-gyűjteményt a jövőben a Váci Értéktár őrzi, mutatja be és gondozza a főtéren található Pannónia Ház épületében. Az új múzeum első bemutatójára február végén kerül sor.

De. A két értékes gyűjtemény eddigi őrzéséért a megyei intézmény mintegy negyvenmillió forintot kér, Vác vitatja ennek jogosságát – ez ügyben a PMMI pert kezdeményezett. A város vezetői nem értik, hogy amíg ők hosszú évekre ingyen adtak raktárakat – amelyekben nem csak a két gyűjteményt tárolták –, anyagilag is segítették a működést, most pénzt kérnek tőlük az őrzésért. Kálnoki-Gyöngyössy Márton szerint a városi őrzést minősíti, hogy igen értékes óra-, porcelán- és fegyvergyűjteményt loptak el a raktárakból.

A városvezetők különösen azért csodálkoznak a megye lépésén, mert a főtéren szintén ingyen adnak épületet a megyének haszonkölcsön-szerződéssel, azért, hogy a Memento Mori kiállítást jóval nagyobb, jóval kulturáltabb helyen mutathassák be. Kálnoki-Gyöngyössy Márton szerint a megye szintén ingyen ad egy jóval nagyobb ingatlant a városnak. Azt az épületet, amelyben a Hinczgyűjtemény és a váci helytörténeti kiállítás volt: ezt az épületet adta negyedszázaddal ezelőtt ingyen a megyének a város. A megyei múzeumigazgató szerint a közel negyvenmillió forintos pert az indokolja, hogy a város 2002 óta semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújtott műtárgyainak megőrzéséért, gondozáséért, bemutatásáért.

Így végül a bíróság tiszte lesz eldönteni, kinek – vagy ha földrajzilag nézzük: a Duna melyik partjának – van igaza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.