Eddig „sasul” kellett játszani, most „verebesül”

Kulturális missziónak tartja, hogy megmaradjon az egyetlen pesti kabaré – nyilatkozta lapunknak Verebes István, a Mikroszkóp Színpad új direktora. Verebes minden régi előadást levesz a műsorról, március végén bezárja a színházat, és csak a választások után nyitja ki újra.

Verebes István másfél éve bejelentette: szakított a színházzal. Most azért szegte meg a szavát, mertúgyvéli, aMikroszkópnem része a magyar színházi életnek, amely neki amúgy egyáltalán nem tetszik. Mert szerinte nem szól másról, csak az önmeg valósításról, az obszcenitásról és a devianciáról. Vagy egyszerűen slampos gagyi.

Az ő Mikroszkópja a hagyományra épül majd, de a progresszív gondolkodásmódra is. Verebes szerint a közönség elöregedett, ezért szeretné, ha a fiatalokat meg tudnák győzni, érdemes idejárni. Ennek szellemében három bemutatót tartanak még ebben az évadban, de leveszik műsorról az összes korábbi előadást. – Más ízlésről van szó, nem jobbról, csak másról – indokolja döntését az igazgató, és hozzáteszi: eddig „sasul” kellett játszani, most „verebesül”.

Március 30-án bezár a Mikroszkóp, és csak a parlamenti választások második fordulója után, április 30-án nyit ki újra. A Balfék! Jobbra át! című közéleti kabarét Verebes rendezi, de már nem vállal konferálást, mint a nyolcvanas években. Akkor gyakorlottabb volt és dühösebb, mint a mostani énje. Mert a hatvankét éves színész-rendező úgy érzi, mára lelassult, és már nem is olyan dühös. Ezért inkább a műfaj rangjához méltó fiatalokat hív. Az elsőre Bakáts Tibort és a Magyar Televízió stand up comedy vetélkedőjének második helyezettjét, Kormos Anettet. A kabaréban pedig a Csillag születikből ismert Veres Robit szerződteti, aki az aznapi híradóból sebtében összevágott klipre fog rappelni.

A műsort frissen tartják, a nagyobb eseményekhez hangolják, de maradnak tárgyilagosak, pártsemlegesek és semmiképpen nem sértők. A jelenségekről, a döntésekről és a lépésekről beszélnek majd, valamint a morális, intellektuális lopás-csalás-hazudozás és a hülyeség ellen kiáltanak. A második bemutató, a 6 celeb keres egy szorzót, gúnyrajz lesz a bulvárvilágról: hamarosan a Karinthy Színházban mutatják be, és mindkét helyen játsszák majd kettős szereposztásban. A harmadik premier a Minden ugyanúgy van, amely Karinthy Frigyes írásai alapján készül.

Az új direktor határozottan állítja: Sas József nem követett el akkora vétkeket, hogy így megrágalmazzák. Sas marad rangos tagja a társulatnak, és hogy ezt nyomatékosítsa, a direktor a sajtótájékoztatón a Mikroszkóp Színpad Kossuth-díját adta át neki. Sas a tájékoztatón bejelentette: Verebes kinevezéséért cserébe lemond a Mikroszkóp nonprofit kft. 49 százalékos tulajdonáról a többségi tulajdonos főváros javára.

Az új direktor első munkanapján amúgy Kossuth-díjra terjesztette fel Lorán Lenkét a kulturális miniszternél. Hogy megkapja-e, azt nem tudni, de fontosnak tartotta ezt elmondani a nyilvánosság előtt. Ahogy azt is: új tag a társulatnál Nádas György és a művészeti vezető, Vida Péterszínész lesz. Vannak olyan művészek, akiket bármikor szeretettel lát Verebes a színházban, Hernádi Juditot, Gálvölgyi Jánost, Bajor Imrét, Fábry Sándort, Benedek Miklóst, Haumann Pétert és Bodrogi Gyulát. Önálló estet senkinek sem szerveznek, de bármelyikük előtt nyitva áll az ajtó.

Sas József Kossuth-díjat kapott – a Mikroszkópét
Sas József Kossuth-díjat kapott – a Mikroszkópét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.