Átmeneti évadszünet

Az Európa Kulturális Fővárosa program külföldi népszerűsítésére, illetve a jövő évi uniós elnökséggel kapcsolatos rendezvényekre 330 millió forintot költ a kulturális tárca. Éppen emiatt azonban csak 2012-ben tervezik megrendezni a következő magyar kulturális évadot, az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban és Ománban – jelentette be a tárca vezetője, Hiller István tegnap, a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak és az oktatási-kulturális szakdiplomatáknak szervezett értekezlet után.

A helyszínválasztás fő indoka: az Öböl menti országokban rendkívül élénk az érdeklődés a magyar kultúra, elsősorban a képzőművészet, a modern zene és tánc iránt. Az évad megrendezését segíti, hogy 2009 óta az emirátusokban – Abu-Dzabiban – is van Magyarországnak kulturális szakdiplomatája.

Hiller István
Hiller István

A rendezvénysorozat a becslés szerint 700-800 millió forintba kerülhet, ennek az összegnek azonban csak 45 százalékát állná a tárca, a többit támogatóktól várnák. Érdeklődésünkre, hogy vajon a tavasszal várható kormányváltás nem veszélyezteti-e a tervet, Hiller azt mondta: döntés a következő kormány kezében lesz, de program nagyon alaposan elő van készítve – kár volna tehát veszni hagyni a projektet.

A miniszter tudatta: február 19-én – Kelemen Hunor román kulturális miniszterrel – felavatják az új bukaresti magyar kulturális intézetet. Az intézmény a román főváros I. kerületébe költözik, a régi épületet ugyanis egy kárpótlási procedúra nyomán vissza kellett adni tulajdonosának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.