Támadnak a fapofák

A busó szó hallatán felnőtt és gyerek lelki szemei előtt megjelennek a rémisztően vigyorgó, tepsifejű, százfogú, ördögszarvú szőrmókok. Kevés olyan külföldön is híres magyar népszokással henceghetünk, mint a februári mohácsi busójárás. (Tavaly ősszel az UNESCO is úgy döntött, hogy ezt a világon egyedülálló magyar mulatságot fölveszi világörökségi listájára.)

Az biztos, hogy a busó szó hallatán felnőtt és gyerek lelki szemei előtt azonnal megjelennek a rémisztően vigyorgó, tepsifejű, száz fogú, ördögszarvú szőrmókok, furkósbotokkal a kezükben. De hogy miért is lepik el minden év télutóján Mohács utcáit, afelől nemcsak az egyszeri embernek, de még a néprajzkutatóknak is meglehetős kétségeik vannak.

Amiben viszonylagos az egyetértés: a különleges karnevál lényege a télűzés. Továbbá, hogy hagyományos jelmezei, tárgyai, rítusai a Mohácson évszázadok óta honos délszláv nemzetségtől, a sokacoktól erednek.

A fagyok elűzésének és a tavasz köszöntésének ebben az átmeneti időszakában – egész pontosan „farsangfarkán” (idén február 9-e) – a tél koporsóját is elégetik a mohácsi főtéren megrakott hatalmas máglyán.

Csütörtöktől (február 11-től) szombatig tart majd a kisfarsang, amikor a város maskarába öltözött fiatalemberei riogatják majd a népet, meghúzgálják a lányok haját, s ha kedvük szottyan, lisztet szórnak rájuk.

A február 14-i farsangvasárnapon már reggel kilenckor elkezdődik az eszemiszom, a kirakodás, a zene és a tánc.

Délelőtt a gyerekek elleshetik Englert Antal népi iparművésztől, hogyan is készül egy igazi busó maszk, egy órakor pedig a Sokac-révben útjára bocsáthatják a csónakot, amellyel a szigeti busócsoport kel át a Dunán. Délután fél háromkor kezdődik a híres felvonulás, amit főtéri máglyagyújtás, kukoricapattogtatás, sokacbál és tamburazenés busó körtánc követ.

Véget sem ér húshagyókeddig!

Sokac

A sokacok (sokácok) a horvát etnikum egyik kisebbségét képezik. Két nagyobb csoportjuk az úgynevezett falusi, illetve mohácsi, Mohács környéki és a Dráva menti sokacok. A török hódoltság idején húzódtak északra, nyelvük a horváthoz nagyon hasonló.

Top 5

1. Repülő szerkentyűk várják a gyerekeket egész héten a Pataky Művelődési Központ száz évet felölelő repüléstörténeti kiállításán.

2. Maszkabál. Gryllus Vilmos gyermekkoncertje a Virányosi Közösségi Házban február 9-én délelőtt 10 órakor.

3. A Kolompos együttes koncertje, táncháza, színháza és farsangi mulatsága február 13-án, délután egy órától a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban.

4. A világszép nádszálkisasszony című mesét a Benedek e lek-év tiszteletére mutatja be a nektár színház február 14-én, fél tizenkettőtől a c orvin Művelődési Ház – erzsébetligeti színházban.

5. Három görbe legényke a Holló együttes előadásában február 19-én, tíz órától szentendrén, a Pest Megyei Könyvtárban.

Egyedülálló magyar mulatság a busójárás
Trencsényi Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.