Repülünk, Mari, repülünk!

Soós Imre huszonhét évesen halt meg, de mintha nem csonka, hanem művészileg kiforrott, kiteljesedett életművet hagyott volna hátra.

– Ha titokzatos sorsú színész vagy, akkor nem kerülheted ki Debrecent? – kérdezi Balogh Tibor, a debreceni Csokonai Színház dramaturgja, a február 12-i Soós Imre-emlékest egyik szervezője, ám kérdése nem az élőkhöz szól. Hanem azokhoz a halottakhoz, akik csak rövid időt töltöttek ugyan a cívisváros teátrumában, s mégis olyan kitörölhetetlen nyomot hagytak Debrecen kulturális emlékezetében, hogy a város már a magáénak érzi őket. Ilyen színművész volt Hamletként Bertók Lajos. A Játék a kastélyban Ádámjaként Latinovits Zoltán. Vagy – kisebb szerepekben – Mensáros László és Hofi Géza.

S debreceni lett Rómeóként Soós Imre is, aki idén február 12-én töltené be a nyolcvanadik születésnapját. A cívisvárosban csak néhány évadot töltött: 1952 és 1955 között színpadra állt többek között a Fáklyalángban, a Mágnás Miskában, a Sok hűhó semmiértben, valamint a Rómeó és Júliában. Emlékére Repülünk, Mari, repülünk! címmel február 12-én 17 órától rendeznek műsoros estet és kiállítást a debreceni Víg Kamaraszínházban, amelyre meghívták Törőcsik Marit, a Körhinta női főszereplőjét is. Soós Imre filmbéli szerelmével Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója beszélget majd.

A megemlékezés másik kiemelkedő programja a Józsa Sándor grafikus által rendezett tárlat, amelyet Bényei József, a teátrum egykori igazgatója nyit meg. A kiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből állították össze egykori előadásképek és más korabeli dokumentumok alapján. Soós Imre mindössze huszonhét éves volt, amikor tragikus körülmények között meghalt, de kevés filmjét nézve mégis könnyen támadhat olyan érzésünk, mintha a szegényparaszti sárból kikapaszkodott fiatalember nem egy csonka, hanem művészileg kiforrott, kiteljesedett életművet hagyott volna hátra. Ennek egyszerű a magyarázata: a maga korában Európa-szerte elhíresült színész olyan magával ragadó, hiteles alakítást nyújtott filmszerepeiben, hogy szuggesztív hatásától évtizedek múltán sem lehet szabadulni.

Top 5

1.  Méretarányos érzelemshow

Réti Anna táncprodukciója a Trafóban mint az intézmény „beavató” (oktatási) programjának része. Február 8­án este hétkor.

2.  A mentalista (Veled is megtörténhet)

Breiner Tamás estje a Spinoza Házban február 11­ én este hétkor.

3. Lehár Ferenc: a mosoly országa

Bemutató Halasi Imre rendezésében a Miskolci Nemzeti Színházban február 12­ én este hétkor.

4. Othello gyulaházán

Gádor Béla darabját Tasnádi István írta át, Hargitai Iván rendezi a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Bemutató február 13­án este hétkor. Básti Lajos híres szerepében Gáspár Tibor.

5. Karc, szabad ötletek színészekre és táncosokra

A Tünet Együttes (Szabó Réka Társulata) előadása a MU Színházban február 13­án és 14­ én este nyolckor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.