Maugli Mátyás lovagja

Egy délelőttön át Mátyás király udvarában kalandoztunk. Mátyás, hol a nyílt színen parádézott, hol álruhában kacsintgatott azokra a kis alattvalókra, akiket egész délelőttös játszóházba invitált. A népet ez alkalommal a Mosoly Alapítvány pszichoszomatikus zavarokkal élő, hiperaktív, valamint beszéd-, illetve magatartászavarral küzdő gyerekei alakították, akik hetente járnak művészetterápiás csoportba.

Kiforgatja a hétköznapi gondolatmenetet, amikor az ember önkéntesnek áll. Az ego és a sajnálat kizárva. Egyetlen szempont marad, hogy a gyerek remekül érezze magát. Az is, aki percről percre küzd a betegséggel, és az is, akinek szülei alig tudják előteremteni a havi orvosságra valót, mert, teszem azt, nincs rá állami támogatás.

Izgalmas feladat veszélyérzet nélkül
Izgalmas feladat veszélyérzet nélkül

Mintha orvosi receptre írták volna a Tesco és a Procter & Gamble „Az év támogatottja 2009” Mosolyvarázs programot. Ez jelen esetben játszóházat takar, ahol forgószínpadszerűen küzdenek az apróságok, kivételesen nem a bajjal, hanem a játékelemekkel, gyűjtenek információkat, tudást. Mátyás király lovagjelöltjeit a Mosoly művészetterápiás csoportjaiból hívták.

A csapatomban hiperaktív és autista gyerekek vannak, egy másikban felbukkan egy kislány az SE II. Számú Gyerekklinika onkológiai osztályáról, akit két éve Disneylandben kísértem egy másik Mosoly élményterápiás programon. A délelőtt az énekről, a bajvívásról, a táncmulatságról, a jelmezkészítésről, az ügyességi mutatványról és a lakomáról szól. Ráadásul együtt a család, hiszen a szülők, a testvérek is részt vehetnek a várgyurmázásban, a virág- és madárhajtogatásban, a versírásban és a vásári forgatagban.

Minél izgalmasabb, pörgősebb a feladat, annál jobb, veszélyérzet nincs. Döbbenten nézem például azt az autista kislányt, aki Maugliként mászik a bordásfal tetejére, majd átaraszolva a kosárlabda palánk rúdjára, métereket ugrik. A szülők csak mosolyognak, megszokták. Az már szinte mindegy, hogy a reneszánsz korában létezett-e speciális, rágógumigolyó formájú sárgarépa, esetleg préselt sonka vagy márkázott vaj, nem kell mindenben korhűnek lenni – gondolom a salátabárban, miközben finoman olívaolajat pergetek a salátámra.

A játszóházat szervező Kalandok és Álmok Szakmai Műhely animátorai, játékmesterei nem is törekszenek erre. A forgószínpad állomásainál mókás sapkában, vagy adott esetben drótsodrony ruhában üldögélnek a játékfőnökök, akik nemcsak feladatokat osztogatnak, hanem jó tanácsokat is. Történetesen az egészséges életről. A jó válaszokért alma, narancs jár. Az élmény garantált, személyre szabott menetlevélben gyűl a sok-sok pecsét, amely nem a verseny, csak a játék miatt kell. Barna csomagolópapíron alakul a rajzos mese: mindmind ahhoz, hogy Mátyás király méltó lovagjai lehessenek a gyerekek, a szülők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.