Tejszínhabos szilvafalepény

Az általános iskolás Konrádnak muszáj megoldania a házi feladatát. De hogyan is írhatna fogalmazást a messzi Csendes-óceánról, ha még sohasem látta. Hacsak nem úgy, hogy kitalálja, milyen lehet az élet arrafelé.

Miért volna törvényszerű, hogy a bejárati ajtónkon csakis zöldzakós postások, sietős villanyszámlások és focilabdás haverok kopogtathatnak? Május 35-én például simán megtörténhet, hogy egy nagytermetű, szalmakalapos fekete ló áll a lábtörlőnkön, hogy köszönés után rögtön kockacukorkészleteink felől kezdjen el faggatózni.

Erich Kästner Május 35 című regényében az a kényszerhelyzet szül hasonlóan fura jeleneteket, hogy a főhősnek, az általános iskolás Konrádnak muszáj megoldania a házi feladatát. De hogyan is írhatna fogalmazást a messzi Csendes-óceánról, ha még sohasem látta. Hacsak nem úgy, hogy kitalálja, milyen lehet az élet arrafelé. Képzeletbeli utazásához jól jön habókos nagybátyja, Ringelhuth bácsi ruhásszekrénye, amelynek hátsó falán átlépve egyenesen a célszektorba juthat az ember.

Hogyan ámul el Konrád a tejszínhabos szilvafalepényt termő szilvafákon, a fordított világon, ahol felnőttek gubbasztanak az iskolapadban, és az automata városon, ahol minden önmagától működik? Ez kiderül a Gárdonyi Géza Színház legfrissebb produkciójából, amelyet legközelebb február 4-én, délután három órakor adnak Egerben.

A királytigrisek, cápák és bálnák birodalmához Cziegler Balázs tervezett díszletet, a mesejátékot Kőrösi Zoltán, a zenét Darvas Ferenc írta. A rendező Csizmadia Tibor, a főszereplő pedig az iskolás Mákos Attila, aki szerint Konrád nem is olyan menthetetlen!

Már ami a fantáziálást illeti.

Kicsit még hasonlít is rá.

Top 5

1. A téli szarvasgomba ünnepét tartják február 6-án a Gödöllői Királyi Kastélyban. A fel nőtteket szakmai előadások és kóstolók, a gyerekeket koncertek, kézművessarok és ügyességi játékok várják.

2. Gingalló című családi lemezének dalait játs zsza Szalóki Ági február 6-án, délután négy órától a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

3. Kippkopp és Tipptopp. Marék Veronika gesztenyehősei február 5-én, 6-án és 7-én délelőtt is várják a 2-5 év közöttieket a Kolibri Fészekben.

4. Álarckészítő versenyt hirdetett a budapesti Platán Könyvtár (III., Arató tér 1.). A maszkokat február 8-ig lehet leadni a bibliotékában.

5. Kétszázötvenféle cica várja az állatbarátokat február 6-én és 7-én, délelőtt tíztől este hatig a Hills - MMME Nemzetközi Macskakiállításra, a Lurdy Házba.

 

Pálfi Zoltán, Mákos Attilaés Safranek Károly
Pálfi Zoltán, Mákos Attilaés Safranek Károly
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.