Potter Notting Hillben

A kérdéses darab 2005-ből való, és a miénknél fejlettebb filmes kultúrákban sem terhelték meg vele a moziműsorokat: alkotói ujjgyakorlatról van szó, egy profi tévéfilmről.

Alighanem kisebbfajta bakot lövünk, ha azzal kezdjük; Richard Curtis forgatókönyvéből David Yates rendezett tévéfilmet, a főszerepben Bill Nighyval és Kelly Macdonalddal. Udvarias vállvonogatásnál többre a hatásszünet leteltével nem is érdemes számítani, négy idegen nevet görgető bennfentességünkkel talán még egy londoni pubban sem juthatnánk ingyensörhöz. Úgyhogy kezdjük csak nyugodt szívvel újra, ezúttal egy jóval nagyobb reklámértékkel bíró kinyilatkoztatással: a Sztárom a párom és az Igazából szerelem szerzőjének forgatókönyvéből a Harry Potter-filmek rendezője készített két magányos ember angolosan óvatos közeledéséről őszies romkomot a Rockhajó excentrikus kalózrádió-tulajdonosával és a Trainspotting egykori üdvöskéjével a főszerepben.

Így azért mindjárt más...

Most már akár a címmel is előhozakodhatunk, habár tartunk tőle, a frissen megszerzett goodwill mind pocsékba megy, ha meghallják; a magyar keresztségben a Kávé és szerelem címet kapta e DVD-n nemrég megjelent produkció, mely angol eredetiben még a kevésbé Starbucks-ízű The Girl in The Café címet viselte. A kérdéses darab 2005-ből való, és a miénknél fejlettebb filmes kultúrákban sem terhelték meg vele a moziműsorokat: amolyan magának és szűkös közönségének, a prime-time után még kapcsolgatóknak való alkotói ujjgyakorlatról van szó, vagy, ha nem félünk kimondani, egy profi tévéfilmről.

Valamikor réges-régen, a messzi-messzi Kádár-galaxisban nálunk is készítettek hasonlókat, az angoloknál azonban a mai napig él a műfaj, és amint a mellékelt ábra mutatja, hébe-hóba világklaszszisokat is sikerül megnyerni egyegy ilyen produkcióhoz. Igaz ugyan, hogy Yates csak ezt követően igazolt át a tévés iparosok táborából a Potter-rendezők exkluzív klubjába, Curtis és Nighy kettőse azonban már korábban is brillírozott együtt. Legszebb filmes emlékeink közül való, amikor az Igazából szerelem kivénhedt rocksztárjaként Nighy a következő szavakat intézte a tévék előtt ülő, serdülő ifjúsághoz: - Itt egy fontos tanács Billy bácsitól. Ne vegyetek drogot! Legyetek popsztárok, és megkapjátok ingyen!

Top 5

1. Mozi - Virrasztás. Bódis Kriszta kisjátékfilmje a romák elleni rasszista sorozatgyilkosságok áldozatainak emlékére. Toldi mozi január 30-án 18.30-kor.

2. Mozi - Méhek völgye (1967) A csehszlovák új hullám sorozat Perlaki Tamás vezetésével az Örökmozgóban február 2-án 18.30-kor.

3. Mozi - A hetedik kör Sopsits Árpád filmje magyarországi gyerekekről magyarországi felnőtteknek.

4. DVD - Aladdin és a tolvajok fejedelme A Disney-rajzfilm lemezen.

5. DVD - Tüskevár I-II. Magyar tévésorozat 1967-ből.

 

Kelly Macdonald(Gina szerepében)
Kelly Macdonald(Gina szerepében)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.