Bérelt csillagászok

A Mars mindössze 90 millió kilométerre bolyong tőlünk. A csillagvizsgáló Heyde-távcsövével a Szaturnusz a maga csodálatos gyűrűrendszerével is megtekinthető.

Botor ötlet volt bő hatvan évvel ezelőtt a Gellért-hegy lankás oldalán, a Sánc utcában felhúzni az Uránia Csillagvizsgálót, de ezen most ne keseregjünk, hiszen mégsem tolhatjuk el az egészet a Zselicbe, ahol a fővárosi fényárral ellentétben legfeljebb a csillagok pislákolnak az égen. (Meddig őrizzük meg a Zselicben ezt az idilli helyzetet?) Mert az Urániának éppen a fényszennyezés tesz be. A töméntelen sok lámpa, reklám, miegyéb fotonszóró alkalmatosság. Ezért van az, hogy az égbolt egyre kisebb szeletében lehet itt gyönyörködni. Azért még nem reménytelen a helyzet.

Február elsején és harmadikán hajnali öttől hétig is próbálkozhatunk.

A szokatlan nyitás oka, hogy ezekben a napokban a Naprendszer több tagja is kiválóan látható. Néhány nappal vagyunk a holdtölte után, tehát a Hold látványa tuti. Ez még nem elég indok a vizitre, de mindjárt jobban hangzik a dolog, ha megemlítjük, hogy a Mars is mindössze 90 millió kilométerre bolyong tőlünk. A csillagvizsgáló Heyde-távcsövével a Szaturnusz a maga csodálatos gyűrűrendszerével is megtekinthető. Ha kedvezőek a körülmények - például a korábbi hajnali bemutatókkal ellentétben nem lesz felhős az ég -, akkor a Merkúrt is megpillanthatják az érdeklődők. Ötvenen-hatvanan jöhetnek mindkét alkalommal ötszáz forint belépti díj fejében, amiért ellenszolgáltatásként kapnak két kiváló csillagászt és két nagyszerű távcsövet.

Az Uránia Csillagvizsgáló hatvan éve működik. Legfőbb műszere a csaknem százéves Heyde-távcső, amelynek objektívje 20 centiméter átmérőjű, lencséje 303 centiméter fókusztávolságú. Vele nemcsak a közeli Hold, de a bolygók, kettős csillagok, illetve a csillagködök is megfigyelhetők. (A műszer egyetlen „ikertestvére" Rio de Janeiróban lesi az égboltot.)

A Heydét a XIX. század egyik legnagyobb magyar csillagásza, Konkoly Thege Miklós (1842-1916) állította fel 1908-ban. Konkoly ógyallai birtokán ötméteres vaskupolát építtetett az eszköz számára. Trianon után - mivel Ógyalla Szlovákiához került - a műszert Budapestre szállították, ahol 1922-ben állították fel az eredetihez hasonló kupolában, a sváb-hegyi csillagvizsgálóban.

1947-ben került az Urániához, azóta főként bemutatásra használják.

Mint február első napjaiban hajnali öttől.

Top 5

1. Öko Design Fesztivál. Biciklik Dániából, újrahasznosított anyagú finn ékszerek, beszélő ruhák a VAM Design Centerben március 10-ig.

2.  Reneszánsz karnevál Gyulán. Jelmezes felvonulók, táncosok, lovagok, gólyalábasok, muzsikások, rímfaragók és mutatványosok a Várkertben és az Almásykastély Cselédszárnyában február 5-7-én.

3. Bál a balsorsú műemlékek javára a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársainak szervezésében február 6-án 18 órakor a Károlyi-Csekonics Rezidencián (VIII., Múzeum u. 17.)

4. Alkímia ma. Február 4-én délután ötkor az ELTE Kémiai Intézetében Gáspári Zoltán Élő molekulák - az élet molekulái című előadása.

5. A babatündérhez. Játékkereskedelem a XIX. század végétől 1989-ig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.