A bónuszdirektor

Kinevezték Bujtor István utódját a veszprémi teátrum élére. A bukmékereket aligha hozta lázba az igazgatóválasztás, épeszű ember ugyanis a három pályázó közül kizárólag Oberfrank Pálra fogadhatott. Olyannyira előre lefutott volt a meccs, hogy egyes orgánumokban már egy héttel ezelőtt tényként közölték az eredményt, miközben a színházat fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzat csupán csütörtökön voksolt az új direktorról.

Egyébként valószínűleg a lehető legjobb döntést hozták. A korábban színészként tevékenykedő Oberfrank ígéretet tett arra, hogy folytatódnak a két évvel ezelőtt – a Bujtor–Eperjes tandem színre lépésével – megindult változások. Ez azért fontos, mert vitathatatlan, hogy a teátrum az elmúlt két évben nagyot lépett előre. Megnőtt az érdeklődés az előadások iránt, megugrott a bérletesek száma, olyan vendégrendezők fordultak meg Veszprémben, mint Vidnyánszky Attila, Valló Péter, Bereményi Géza, Szinetár Miklós.

Akkor mi a bibi?

Csupán néhány apróságról van szó. Például arról, hogy a döntés valójában már azelőtt megszületett, mielőtt az igazgatói pályázatot egyáltalán kiírták volna. Ezt egyébként a megyei önkormányzat vezetői óvatosan meg is szellőztették a médiában (több alkalommal is jelezték, hogy ki a favoritjuk), így nem csoda, hogy ezúttal elmaradt a szokásos igazgatójelölt-cunami, azaz csupán hárman jelentkeztek az állásra. Közülük Réthly Attila – miután felismerte a helyzetet –önként visszalépett, míg Sopsits Árpád végigasszisztálta a procedúrát.

Az is szokatlan, hogy az új direktor személyéről valójában nem az önkormányzat, hanem a színház művészeti tanácsadója, azaz Eperjes Károly döntött. Először ugyanis őt kapacitálták arra, hogy vegye át Bujtor örökségét, ám Szamóca nem vállalta a direktori szerepet. Ellenben közölte, hogy szívesen maradna művészeti tanácsadó, ha olyan valaki kerülne az igazgatói székbe, akivel együtt tudna működni. Annyira komolyan vette a bujtori hagyományok folytatását, hogy a Bujtor családdal egyeztetve jelölte meg az általa kívánatosnak tartott új direktort Oberfrank Pál személyében.

Ezzel a kérdés el is dőlt: ha a fenntartó ragaszkodik Eperjeshez, bónuszként Oberfrank jár mellé. Általában az új igazgató szokta magával hozni a saját embereit, ezúttal a művészeti tanácsadó jelölte ki a majdani főnökét. A megyei önkormányzat – tudomásul véve a helyzetet – levezényelte a pályáztatási komédiát. A tényekhez tartozik, hogy minden olyan szervezet, amelynek joga volt állást foglalni az ügyben, Oberfrank pályázatát támogatta.

A választást követő sajtótájékoztatón egyébként Eperjes feldúltan reagált arra, hogy a közgyűlésben néhányan kifogásolták az előre lejátszott pályázatot. Szamóca szerint többen is igazságtalanul mentek neki Oberfranknak.

A hallgatóság soraiból nem így tűnt. A procedúrát ugyan valóban többen is bírálták, ám aligha akad ma Veszprémben olyan színházszerető, aki ne drukkolna szívből Bujtor utódjának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.