Filmszemle: kisebb, rendhagyó, de magyar

A megszokottnál rövidebb lesz, kevesebb helyszínen és rendhagyó megnyitóval – a takarékosság jegyében szervezik meg a 41. Magyar Filmszemlét február 2. és 8. között.

– Az idei szemle költségvetése mintegy 160 millió forint – jelentette be Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára a rendezvény tegnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátéve: ez a büdzsé megfelel a két, illetve három évvel ezelőttinek. Az MMK kuratóriuma 150 millió forintot irányzott elő a szemle lebonyolítására, ha szponzorok bukkannának fel, az állami szerepvállalás arányosan csökkenhet. Ami viszont biztos: a szemletanács idén körülbelül negyven százalékkal kevesebb pénzzel gazdálkodhat, mint ahogy a tavalyi, jubileumi 40. rendezvény esetén.

Minden bizonnyal ennek tudható be, hogy idén csak két helyszíne lesz a megszokottnál egy nappal rövidebb budapesti szemlének: a Palace MOM multiplex és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A kongresszusi központot tehát idén nem veszik igénybe. Novák Emil, a szemletanács elnökének szavai szerint ennek következtében idén rendhagyó lesz nyitógála is, amely a MOM Palace vetítőinek vásznain fog lezajlani. Magyarán: Garas Dezső ünnepélyes megnyitóját és Jancsó Miklós Oda az igazság! című új művét a mozikomplexum minimum négy, de a tervek szerint akár hat termében fogják „közvetíteni”. Így akár 1300 vendéget is fogadhatnak, noha egyetlen nagy auditorium sem áll a szervezők rendelkezésére. Az életműdíjakat is a mustra végén adják majd át, február 8-án este a Sportmax 2. sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban.

Nevezésből nem volt hiány: összesen 384 alkotás – játék-, kisjáték-, dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő és tévéfilm – jelentkezett. A hivatalos versenyprogramba végül összesen 95 produkció került be. A legnagyobb figyelem általában a játékfilmes mezőnyt kíséri, az előzetes várakozások alapján Hajdu Szabolcsnak a már a Berlináléra is beválogatott Bibliotheque Pascal című műve a favorit. Mindemellett fontos tény, hogy a versenybe válogatott 16 produkció közül 5 első film. Éppen ezért meghökkentő, hogy a zsűri átlagéletkora viszont meghaladja a 60 évet. Granasztói György, Balog Gábor, feLugossy László, Keserű Katalin mellett egyedül Török Ferenc képviseli a fiatalabb generációt.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezetője elmondta, hogy idén csaknem 120 külföldi szakmabeli érkezik: fesztiválszervezők, filmkritikusok és tudósítók, valamint forgalmazási szakemberek 29 országból. Például a cannes-i filmfesztivál hivatalos programját válogató bizottság tanácsadója, a cannes-i Rendezők Két Hete és a Kritikusok Hete küldöttje is. A legfontosabb, úgynevezett A kategóriás fesztiválok képviseletében a filmszemle vendégei lesznek a Karlovy Vary-i, a moszkvai, a locarnói, a san sebastiani és a varsói mustra válogatói, csakúgy mint a nagy nemzetközi szaklapok képviselői.

Az MMK adatai szerint a szemle játékfilmjeinek (16 verseny-, 14 információs- és 1 nyitófilm) összköltségvetése csaknem eléri a 3,7 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.