Kívánságműsor

Érdemes átgondolni, kit látnánk szívesen a nyári zenei fesztiválokon: ha szavazunk, van esély arra, hogy kívánságunk valóra válik. Idén sokan kérték már a Green Day-t és a Rammsteint.

A Sziget szervezői például hét-nyolc éve indították el honlapjukon a Kívánsággépet: év elején megkérdezik a látogatókat, kit látnának szívesen.

– A cél az, hogy minél pontosabban felmérhessük, kiket szeretnének látni a Szigeten, a magyar közízlés ugyanis jelentősen eltér Európa és a világ közízlésétől. Hiába kísérjük figyelemmel, mi zajlik a nagyvilágban, nem biztos, hogy a külföldön népszerű énekesekre, együttesekre itthon is van igény – mondja Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

– Figyeljük a lemezeladásokat,a slágerlistákat is, de évek óta a Kívánsággép a legfontosabb tájékozódási pontunk. Angolul, németül is elindítottuk, így azt is fel tudjuk mérni, kikért jönnek ide a külföldi vendégek.

A Kívánsággépnek mindenki tíz előadó nevét adhatja meg, de csupán egyszer szavazhat. Évi több mint százezer voks érkezik be, és azokkal a zenekarokkal veszik fel a kapcsolatot, amelyek több ezer szavazatot kaptak. Ez nem azt jelenti, hogy ők fel is lépnek. Például évek óta követelik a rajongók a U2-t, de Bonóék speciális technikai igényeik miatt egysze rűen nem játszanak fesztiválon. Örök sláger a Red Hot Chili is, amely viszont évek óta nem turnézik. De az elmúlt években a szavazások élmezőnyében végzett zenekarok közül itt volt például a Faith No More, a Prodigy, a Faithless, az R. E. M. s az Oasis. Vannak vicces kedvű szavazók, időről időre akadnak néhányan, akik Elvis Presley-t vagy épp a Beatlest akarják látni a Szigeten.

Idén sokan kérték már a Green Day-t, a Rammsteint, az előbbi azonban, úgy tűnik, épp pihenni fog augusztusban, az utóbbi pedig nem valószínű, hogy márciusi budapesti koncertje után ismét hazánkba látogat. De több, a lista élmezőnyében lévő előadóval még ígéretes tárgyalások folynak, egyelőre csak a program néhány százaléka mondható biztosnak. Ez minden év elején így van, mert a legtöbb előadó csak később dönt a nyár végi fellépéseiről. A Kívánsággép eredményeit a szervezők felhasználják többi fesztiváljuk műsorának összeállításakor is – például kézenfekvő, hogy asok magyar látogató által kért Chemical Brotherst megpróbálják elcsábítani az idei Balaton Soundra.

Az egyelőre csak magyar előadókat felvonultató Pannónia Fesztivál is megszavaztatja a közönséget: január végéig várják a voksokat, és az első ötven, legalább ezer szavazatot kapott előadót meghívják a májusi fesztiválra (hogy koncerteznek-e, természetesen sok mindenen múlhat). A négy nap alatt több mint száz koncert lesz, így a program majdnem felét biztos, hogy a látogatók által a legjobbnak tartott előadók adják. A tavaly indult kezdeményezés bevált, 2009-ben több mint 400 ezren voksoltak, idén, úgy tűnik, ennél is többen szavaznak a hónap végéig. Hídvégi Judit ügyvezető szerint a siker oka az is lehet, hogy így egy kisebb, még kevésbé ismert zenekarnak is van esélye, hogy bejusson a fesztiválra, ha képes mozgósítani legalább ezer rajongóját. A lista élén álló zenekarokkal (amelyek közül sok tavaly is befutó volt) már most tárgyalnak, így január végére, február elejére összeállhat a teljes fesztiválprogram. De addig még érdemes szavazni.

A rajongók évek óta követelik a U2-t, de hiába: Bonóék fesztiválon nem játszanak
A rajongók évek óta követelik a U2-t, de hiába: Bonóék fesztiválon nem játszanak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.