Vesszőfutás a vásznon

A cseh új hullám szellemi tagjaként elismert rendező, Juraj Jakubisko még 2005 júliusában jelentette be, hogy kelet-európai szuperprodukciót forgat: a Karlovy Vary-i filmfesztiválon még 2006 karácsonyára ígérte az akkortájt ötmillió eurós büdzsével tervezett Báthory premierjét.

Azt is világossá tette, hogy a címszerepet komoly nemzetközi sztár alakítja majd, és a mellékszerepekben is ismert filmcsillagok tűnnek fel.

A produceri feladatok oroszlánrészét magára vállaló Deana Jakubisková, a rendező felesége a cseh és szlovák társproducereken kívül magyar, lengyel, olasz, német, osztrák és angol partnerekről beszélt.

A végeredmény viszont igencsak különbözik a meghirdetettől. Noha csak cseh, szlovák, angol és magyar cég van a végső gyártók között, a költségvetés sokkolóan megnőtt: 11,5 millió eurónál állt meg végül a számláló, miközben a botrányok folyamatosan a figyelem középpontjában tartották a filmet. A cseh és a szlovák média például előszeretettel firtatta, hogy hogyan is lett címszereplő az akkor még ismeretlen Anna Friel (aki a Halottnak a csók című sorozat óta legalább tévészínészként befutott). Különösen, hogy a rendező 2006 januárjában még azt jelentette be: a hollywoodi filmekben korrekt mellékszereplőként futó Famke Janssen lesz a sztár, ráadásul a nemzetközi sajtóban is megjelent róluk több közös fotó. Két hónappal később viszont már Frielt népszerűsítette főszereplőként a produkció. Érdekes fordulat volt ez a már négy hónapja forgó film életében. A rendező lapunknak még 2007-ben adott interjújában azzal indokolta a döntést, hogy Friel kiköpött Báthory. Mármint arcra. Ami pedig a mellékszereplőket illeti, kifejezetten elkerülték a produkciót a csillagok.

Magyar részről a filmbe a kezdetekkor a Berger József irányította Mythberg film szállt be, de egy év múlva ki is szállt, mivel a produkció „vezetősége” lemondott a magyarországi forgatás lehetőségéről, illetve a magyar színészekről. Jakubisko az előbbit azzal indokolta, hogy megfelelő kastélyokat találtak ugyan Magyarországon, korabeli bútorokat viszont nem, a szállításuk pedig túlontúl nagy költségekkel járt volna. A színészeink ugyanakkor egyrészt túlságosan elfoglaltak a színházi feladataik miatt, másrészt – mivel az eredeti verzió angol nyelvű – a nyelvtudás hiánya is ellenük szólt.

Az, hogy a Báthory végül megmaradt kisebbségi magyar koprodukciónak, Miskolczi Péternek köszönhető, mivel cége, az Eurofilm állta a büdzsé mintegy tíz százalékát. A magyar jelenlét – Várkonyi Gábor történészt leszámítva, aki szakértőként működött közre – kvázi jelképesre zsugorodott.A mű három operatőre közül az egyik, Kende János például csupán 10-15 napig volt jelen a forgatáson – a rendező iránti barátságból. Ezek után nem túl merész következtetés, hogy a vásznon látottak nem az ő keze munkáját dicsérik.

Noha maga a forgatás 2006 augusztusáig több etapban ugyan, de lezajlott, az éveken át húzódó utómunkákat perek, kifizetetlen stábtagok lázongása, az eredeti producerek hangos távozása és még egy kópialopási botrány is színesítette – a tolvajok állítólag zsaroltákis a produkciót. A nemzetközi díszbemutatót a 2008-as Karlovy Vary-i fesztiválon tartották meg, de nagy nemzetközi karrier ezt nem követte. A régió legdrágább műve nem került be a világ moziforgalmazásába sem, pedig két sales-cég portfóliójában is megfordult a cím. Egy ideig ráadásul egyszerre, ami még nem fordult elő a filmdisztribúciós üzletág történetében.

Csehországban és Szlovákiában, hála az óriási kampánynak, több mint másfél millióan látták a Báthoryt. A magyarországi premier aligha lesz ilyen sikertörténet. A terjesztést idejekorán, még 2006-ban vállaló Budapest Film egyszer ugyanis már csaknem elindította a filmet a hazai filmszínházakban 2009 elején, de a premiert az utolsó pillanatban lefújták, és azóta sem tisztázódott a két cég közötti anyagi és jogi konfliktus. A nyilatkozatok szerint az volt a válóok, hogy a gyártó Jakubisko Film és a Budapest Film nem tudott megegyezni a kópiaszámban és a kampány részleteiben. A film azóta megfordult már a Palace Pictures kínálatában is, de ma végül, minimális kampánnyal, maga a gyártó kezdi meg a magyar forgalmazást.

A moziműsorból pedig már most kiderül, hogy még a multiplexek is viszonylag kevés előadással számolnak. Ennek egyik oka az lehet, hogy előkészítés nélkül, hirtelen, három másik premier mellé préselték be a filmet; a másik, hogy Julie Delpy tavaly októberben elindított Báthory-mozija, A grófnő még ötezer nézőt sem tudott összeszedni. Tehát még az is elképzelhető, hogy Báthory Erzsébet sorsa a magyar nézőket egyáltalán nem érdekli.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Báthory Erzsébetet Anna Friel, a Halottnak a csók szappanopera sztárja alakítja Juraj Jakubisko filmjében
Báthory Erzsébetet Anna Friel, a Halottnak a csók szappanopera sztárja alakítja Juraj Jakubisko filmjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.