Sakk Erkel emlékére

2010: Erkel–Mahler-emlékév, bár a hivatalos megnyitó időpontja még kérdéses, és az országos programok is alakulófélben vannak. Gyulán viszont számos program mellett az Erkel-emlékház felújítására is készülnek.

Erkel Ferenc kétszáz esztendeje, 1810. november 7-én, Gustav Mahler pedig százötven éve, 1860. július 7-én született – ez a két kerek évforduló adja a 2010-es Erkel–Mahler-év apropóját, amelynek programjai Felemelő század néven futnak. Hogy pontosan mettől meddig, egyelőre kérdéses: az emlékév hivatalos nyitó- és záróeseményének időpontja még nem dőlt el. Erdődy Orsolya, a programok nagy részét koordináló Klassz Zenei Iroda vezetője néhány napja lapunknak azt mondta: januárban a Pécs 2010 programsorozat megnyitására koncentrálnak, így az Erkel-évet várhatóan valamikor február végén indítják el egy budapesti koncerttel és szimpóziummal.

A programok listája sem teljes még: az iroda honlapján annyi olvasható, hogy fontos szerep jut az Operaháznak, a Zeneakadémiának, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának, a fiatal művészeknek, valamint Erkel szülővárosának, Gyulának, továbbá, hogy Erkel életét vándorkiállításon szeretnénk bemutatni.

Ezenkívül egyelőre annyi tudható, hogy a Tavaszi Fesztiválon előadják Erkel összes operáját (a befejezetleneket is), ősszel pedig Erkel–Mahler–Liszt Belvárosa címmel rendeznek programsorozatot az Andrássy úton és környékén. A programokra Erdődy Orsolya szerint a szaktárcától és a Nemzeti Kulturális Alaptól várhatóan 300 millió forintot kapnak.

Gyula városa viszont már hetek óta az Erkel-évforduló lázában ég. A 2010-re tervezett programok között szerepel például egy koncertévad-indító történelmi hangverseny, nemzetközi műveltségi vetélkedő, Erkel-kórusok találkozója, a Gyulai Várszínház Hunyadi László-előadása, egy Erkel tiszteletére írt kantáta bemutatója, sakkfesztivál – őrizve a zeneszerző szenvedélyének emlékét – és tudományos konferencia is. A nagyjából egy tucat program 30-35 millió forintba kerül majd, Erdmann Gyula alpolgármester reményei szerint ennek egy részét elnyerhetik pályázatokon.

Ezenkívül 25-30 millió forint önerőt biztosítanak az Erkel-emlékház felújítására, amelyet a tervek szerint novemberben adnak át. Havassy Péter, a hét önkormányzati fenntartású múzeumot, így az emlékházat is tömörítő Corvin János Múzeum igazgatója szerint teljes technikai és tartalmi megújulásra készülnek. Az épületet tatarozzák, műszakilag is felújítják, a sakk jegyében újjávarázsolják az udvart, továbbá egy új bejáratot és egy új épületet is felhúznak.

Ez utóbbiban kap helyet például a ruhatár, a biztonsági szolgálat és egy kávézó, hogy valóban látogatóbarát legyen az intézmény. Ezt szolgálja a teljes akadálymentesítés is, amely Braille-írásos feliratokat, négynyelvű audioguide-ot is jelent.

Felfrissül a kiállított anyag is, amely nemcsak a teljes Erkel-életművet, de a zeneszerző fiai nak munkásságát is bemutatja, továbbá új tárlat is készült az európai himnuszok történetéről. Az épület és az udvar koncertek megtartására is alkalmas lesz, így a már most is folyamatosan megrendezett interaktív programok zenei estekkel bővülhetnek. A munkák kivitelezéséhez 190 millió forintra pályáztak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, de a munkát csak a pályázat pozitív elbírálása, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatása után tudják majd elkezdeni.

Úgy tűnik, meglesz a régóta áhított Steinway-zongora is: Kósa Zsuzsa és Bagyinszki Zoltán nemrég úgy gondolták, tarthatatlan állapot, hogy Erkel szülővárosában nincs egyetlen versenyzongora sem. Ezért civil kezdeményezésként pénzt kezdtek gyűjteni, például 24 órás maratoni jótékonysági koncertet rendeztek a főtéren. Februártól többek között a felajánlott képzőművészeti alkotások árverésével folytatják az akciót.

A szükséges húszmillió forintból eddig 6,5 millió gyűlt össze, és további jelentős adományokra kaptak ígéreteket. Úgy tervezik, 2010 novemberében, Vásáry Tamás közreműködésével avatják majd fel az új zongorát.

A központi eseményektől függetlenül is zajlik az emlékév: a Magyar Jazzkutatási Társaság például január első napjaiban jelentetett meg egy dupla CD-t, amelyen a Himnusz, a Hunyadi László és a Bánk Bán múlt század elején készült felvételei hallhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.