Hömpölygő szerelem

A mesének mondott tartalmat illőbb volna eposznak nevezni. Története pont úgy siklik ki időnként a kezeink közül, mint főszereplője, a piros halkirálynő.

Az elmúlt tízben biztosan nem láttam káprázatosabb könyvillusztrációt a Schein Gábor szövegét kísérő Rofusz Kinga-rajzoknál. A Csodaceruza kiadásában frissen megjelent verses mese Jonibe, a madárkirály és Irijám, a halkirálynő titokzatos története.

A gyerekfolyóiratot is megjelentető Csodaceruza Kiadó legújabb vállalkozását, a hattól kilencvenkilenc éves korig ajánlott Irijám és Jonibe című kötetet illőbb lenne albumnak nevezni. Mesének mondott tartalmát pedig eposznak. Története pont úgy siklik ki időnként a kezeink közül, mint főszereplője, a piros halkirálynő. Azt még éber figyelemmel követjük, ahogy a hét évre víz alá merülő madárkirályt háromszor körbeússza a halak királynője. Elképzeljük, hogy az első kör közepén még olyan Jonibe, mint egy iszaphalom, a második kör közepén, mint egy vízbe esett faág, s a harmadik kör közepén megint ő ül, a madarak királya, hét év óta mozdulatlan.

És követjük azt is, amikor ott akarja hagyni őt a víz mélyén Irijám, és ő inkább összegömbölyödik olyan kicsire, ahogy csak tud, hogy szerelme bekaphassa őt, és tovaúszhasson vele hét tengeren. Gyönyörű, ahogy az ivadékait sehol sem lelő halkirálynőt kárpótolja kedvese: májából kis vörös halat gyúr, pont olyanra formálja, amilyen Irijám volt emlékeiben.

Ám ahogy a madarak, a halak és még a fűszeres illatú tamarindaágak is oldalról oldalra egyre költőibben szavalnak a víz, a tűz és szél nyelvén, az ember lassan letesz arról, hogy a mese minden mozzanatát pontról pontra követni akarja. Legszívesebben olyan kicsivé gömbölyödne, hogy Irijám karmazsinvörös gyomrában tehesse meg az út hátralevő részét.

Top 5

1. Fókashow

Sanny, a 13 éves fóka január 31-ig Budapesten, a Fogarasi úti Tesco parkolójában lép fel hétköznap délután 6-kor, szombaton 11-kor, 3-kor és 6-kor, vasárnap 11-kor és 3-kor.

2. Aprók tánca – Farsangi mulatság

Január 15-én délután 5-kor a Hagyományok Házába várnak szülőket és gyerekeket 2 éves kortól.

3. Kobzos Gyerek Táncház

Navratil Andrea vezetésével január 15-én délután 6-tól a Budavári Művelődési Házban, ahol a tánchoz a Kobzos Együttes muzsikál, főként moldvai csángó dallamokat.

4. Családi FUGA

Január 16-án délután 2-től közös agyagozással, és kavicsszobor-készítéssel, 3-kor a Bohóc Színház előadásával várják a gyerekeket a FUGA-ban.

5. Hattyúk tava – gyermekverzió

A Szegedi Kortárs Balett január 17-én 11-kor és délután 4-kor táncolja el Odett történetét a Szegedi Nemzeti Színházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.