Galambom!

A város közterein látott, és mi tagadás: sokszor a francba kívánt galambok és a tenyészmadarak között óriási a különbség.

Harminc galambfajta 430 zsűrizett, gyönyörű példánya – ezt ígéri a B22 galambászkör, amely idén is a XXII. kerületi Klauzál Gábor Budafok–Tétényi Művelődési Központban (Nagytétényi út 31–33.) tartja meg szokásos év eleji galambkiállítását a hétvégén. Kun József, az egyesület elnöke szerint egy ilyen exhibíciót is csak úgy kell elképzelni, mint egy „szokásos” állatkiállítást: a galambok versenyeznek egymással, a szakértő zsűri értékeli a példányok küllemi jegyeit, s megvizsgálják azt is, az állatok mennyire felelnek meg a fajtára jellemző standardoknak, aztán pontoznak. A zsűrizés alatt a tulajdonosok, a tenyésztők nem lehetnek jelen – a gyerekek viszont igen! Az iskolások a bírálat ideje alatt is bemehetnek megcsodálni a madarakat, csoportosan, felügyelettel, a felnőttek előtt pedig délután háromtól egészen vasárnap négy óráig lesz nyitva a kiállítás.

A látogatót persze nem hagyják magára a szakértők: egész hétvégén rendelkezésre állnak a tenyésztők, a tulajdonosok, akik minden fontos információt szívesen megosztanak az érdeklődőkkel, így próbálva közelebb hozni ezt a különleges hobbit a nagyérdeműhöz. Erre szükség is van, hiszen ahogy Kun József fogalmaz, a galambászat is ugyanolyan gondokkal küzd, mint a többi, a mai trendekkel kissé szembemenő hobbi: hiányzik az utánpótlás, kevés a fiatal.

Igaz, a Magyar Galambtenyésztők Országos Szövetségének 2800 regisztrált, csak fajtatiszta galambokkal foglalkozó tagja van, s ezen túlmenően is legalább háromszor ennyien galambásznak kedvtelésből, mégsem biztosított az utánpótlás.

– Az a legjobb, ha az emberbeleszületik a galambászatba – állítja Kun József, aki szüleitől örökölte a madarak iránti szenvedélyét. Aki hiába keres galambászt a felmenői között, azt is szívesen beavatják a műfaj rejtelmeibe az országszerte megtalálható egyesületek szenvedélyes madarászai. Annak is érdemes elbumlizni a XXII. kerületi Klauzál Gábor Művelődési Házba ezen a hétvégén, aki nem tervez hosszú távú galambászatot. Ha másért nem, hát hogy megtudja, a város közterein látott, és mi tagadás: sokszor a francba kívánt galambok és a tenyészmadarak között óriási a különbség.

Top 5

1. Royal Fixi Club a Tűzraktérben 16-án, szombaton. Bankos, Norba, Fantom AZ és Mr. Masters. És jön a Fixi4 is, a legdurvább magyar MC-kkel.

2. A Supernemé a Morrison's 2-ben a hétfő: este fél kilenckor kezdődik a rokkolás.

3. A Népzene Ünnepét ülik 19-én a Művészetek Palotájában. Fellép a Fonó, Berecz András, a Dűvő, a Csík zenekar, Dresch Mihály, a Makám, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band és Sebestyén Márta.

4. Tettamanti Jamszerda a Könyvtár Klubban 20-án. Fellép: a Somogyi Márton Trió. Örömdzsessz és DJ-ik hajnalig, ingyen.

5. A Világveleje fesztivál keretében a színpadon a Pál Utcai Fiúk, a PASO és DJ Onoff. Gödör: 21-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.