Aludj el, kisember!

Ernő­féle szürke karakternél sokkal elevenebb a lefolyótisztítót hirdető klottnadrágos balfácán.

Lúzerországnak lúzer reklámhősöket! Mindenki emlékszik még Müszire, aki leginkább egy Mericske Zoltán iskolájából kiszabadult burleszkfigurára emlékeztetett – a sejtelmes szaki imágót és a Benedek Miklós­féle fapofa lakájt is könnyedén hozta volna.

A lúzer, azaz a vesztes kisember gyakran tűnik fel reklámfilmekben, és nem feltétlenül a célcsoportot jeleníti meg. Ott van például a gyorsétterem reklámfilmjében Ernő, aki inkább a szocialista szakit adja, aki a kisszövetkezetben lévő összes fázisceruzát hazavitte, ezért kissé meg van szeppenve a brigádgyűlés előtt. Nos, Ernőről nem mondható, hogy megtestesíti a burgerkirály eszményi vásárlóját, hiszen nehéz őt elképzelnünk az Oktogononnál lévő gyorsétteremben, amint az egykor dekorációnak kirakott, frankó nagy Harley­motorok egyikét meglovasítja. Ernő bizonyára fordítva tenné a bukósisakot fejére, vagy fék helyett a gázra lépne. De a Mexikói Medve – akivel valami „csípős finomságot”reklámoz a hamburgerfaloda – sem nevezhető célcsoportnak, hiszen kinek lenne kedve egy törzskönyvezett kidobó mellett benyomni egy Whoppert.

Ernő­féle szürke karakternél sokkal elevenebb a lefolyótisztítót hirdető atlétás, klottnadrágos balfácán, aki valószínűleg import figura – nálunk Paudits Béla játszotta volna húsz éve, nagy átéléssel ezt a fazont. A klasszikus lúzerek mellett ott vannak a tipikus kisemberek, akiket csak hajszál választ el attól, hogy megőrüljenek túlmozgásos asszonyuktól – lásd az egyik bank reklámjában feltűnő szakállas fickót. De ne feledkezzünk meg Szőke kapitányról sem, aki annyira lúzer, hogy egy űrruha sem tudja megvédeni a szolgáltatóváltás súlyos következményeitől, vagy a két csehszlovák sci­fibe oltott Svejk, akik szintén a kábeltévés társaság dobott a hátországból a frontra.

A lúzer egyébként nem minden esetben férfi. Ott vannak például a folklorizálódott bankos Emeseszériák, ahol a kis tündér annyira pedáns, hogy Zoltán falnak megy tőle. A kisembert azonban szerencsére mindig megmenti valami. Vagy egy bivalyerős lefolyótisztító, vagy a 12% kamat.

Még szerencse, hogy mindig odafigyelnek rájuk.

Top 5

1. Mozi – Doctor Parnassus és a képzelet birodalma:

Heath Ledger utolsó alakítása Terry Gilliam dirigálásában.

2. Mozi – Halálkeringő:

Megszületett az első B-kategóriás thriller. Dobó Kata és Kern András összecsap.

3. DVD – Két szerető:

James Gray bizarr romantikus drámája, melyben sokat nyúl Viscontitól.

4. DVD – Szex, hazugság, videó:

Steven Soderbergh első és egyben legjobb filmje. Cannes-ban Arany Pálmát kapott.

5. DVD – Foxy Brown:

A film, ami a Jackie Brownt ihlette. Pam Grier pedig szép és kemény.

Mosolyogtunk. Köszönjük, Emese!
Mosolyogtunk. Köszönjük, Emese!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.