(Szín)házi mozizás

A kultúrára nemcsak a fogyasztóknak, de a fenntartóknak is egyre kevesebb pénzük van.

Van egy színház, ahol a pénztárnál nem kell ölre menni a jó helyekért, ahol nincs lökdösődés a ruhatár előtt, ahol biztosan nem szólnak rám, ha kommentálom a látottakat, de még arra se kell odafigyelnem, hogy elérjem az utolsó buszt. Mindenhol jó, de legjobb otthon?

Persze nem csak előnyei vannak a tévében követhető színházi közvetítéseknek. A profi felvételek sem adják vissza a színpadon bóklászó tekintet szabadságát. Az előadás, majd a belőle készült film rendezője is irányítja figyelmünket, de az utóbbi szigorúan csak egy nézőpontot kínálhat fel: a kameráét. Újabb hátrány, hogy a színház amúgy is elveszíteni látszik társadalmi esemény funkcióját, s a fotelben üldögélve ez eleve ugrik.

Ebből csempésznek vissza valamit a Művészetek Palotája után már Kecskeméten és Szegeden is élvezhető élő közvetítések a New York-i Metropolitanből. A szegedi Belvárosi Mozi publikuma ilyenkor megdöbbentő átalakuláson esik át: a legújabb 3D-s űrhajós-partraszállós film rajongóinak távoztával ünneplőbe öltözött polgárok foglalják el a nézőteret, sőt a bátrabbak tapsolnak is a széles vászon sztárjainak. Legközelebb január 16-án Elina Garancának a Carmen címszerepében.

A vérbeli otthonülőkre is gondoltak viszont Salzburgban: a Claus Guth rendezte és Fischer Ádám vezényelte Cosí fan tuttét például élőben néztem a nyáron – igaz, a laptopomon, de nem is 300, csupán hét eurót fizettem a (virtuális) jegyért. A magyar közszolgálati televízió archívuma viszont (egyelőre?) nem fizetős. Kincsekre itt is bukkanni: Bubik István Tartuffe-je ellen kiváló színészeink fognak össze Szinetár Miklós 1985-ös rendezésében, de Novák Eszter egy évtizeddel későbbi Csongor és Tünde-előadása is igazán megnézni való. A kultúrára nemcsak a fogyasztóknak, de a fenntartóknak is egyre kevesebb pénzük van, ezzel függ össze a színházi közvetítések érezhető ritkulása. A kivétel erősíti a szabályt: január 17-én este az m1-en többek között Bodrogi Gyula, Ullmann Mónika és Esztergályos Cecília bizonyítja be a brit komé diában, hogy csak kétszer vagyunk fiatalok.

Csak kétszer vagy fiatal.

A József Attila Színház 2009-es előadásának közvetítése két részben (m1, január 17., 21 óra)

Top 5

1. Liliom Szombathelyen

Szabó Győző játssza a városligeti hintáslegényt a Weöres Sándor Színház előadásán. Bemutató január 15-én.

2. Úri muri

Bezerédi Zoltán vendégrendezésében, parádés szereposztással mutatja be Móricz régi darabját új köntösben a Nemzeti Színház január 15-én.

3. Kockavető

Luke Rhinehart hetvenes évekbeli provokatív regényét mutatja be a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színházés Viselkedéskutató Intézet-Labor a MU Színházban január 15-én.

4. Mein Kampf (Harcom)

Tábori György bohózatát Sinkó László, Törőcsik Mari játssza a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Stúdiószínpadán. Premier január 16-án.

5. Május 35

Erich Kästner regényéből zenés mesejáték született, amelyet a Gárdonyi Géza Színházban mutatnak be január 20-án, délután 3-kor Egerben.

Egy jelenet a József Attila Színház Csak kétszer vagy fiatal című előadásából. A képen Ullmann Mónika és Bodrogi Gyula
Egy jelenet a József Attila Színház Csak kétszer vagy fiatal című előadásából. A képen Ullmann Mónika és Bodrogi Gyula
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.