Otthoni idegen

Gyerekkoromban, az iskolában sosem néztük, ki orosz, ki zsidó, csecsen, azeri, grúz. Beszélgettünk, barátkoztunk, éltünk. Szovjeteknek neveltek minket – mondja Ramnat, bár a felszín alatt valami mindig fortyogott, a nagyszülei gyakran mondták, hogy „majd a harmadik háború után eljön az aranykor”.

Groznijban született, kislányként azt hitte, hosszú élete végén ott is hal majd meg. Tíz évvel később azt gondolta, hogy tényleg ott hal meg, de fiatalon. Ám a bombák végül „csak” az otthonát pusztították el, a család megmenekült.

– Amikor az első háború után hároméves munkával újra felépítettük a házat, azt gondoltam, ötven évig állni fog. Két hónapot laktunk benne, amikor újra lebombázták, ahogyan a testvéreim házát is – Ramnat Hasieva nyugodt hangon idézi fel az emlékeket. Ma már tudja, hogy nem Groznijban fog meghalni, sem idősen, sem fiatalon. A negyvenéves asszony kilenc éve Moszkvában tanít egy általános iskolában orosz irodalmat. Befogadták, de idegennek érzi magát. Itt fog élni, de nem ez az otthona.

– A város szélén éltünk egy nagy házban, a páratlan oldalon. A páros az oroszoké volt, bár ez akkor nem tűnt fel. Gyerekkoromban, az iskolában sosem néztük, ki orosz, ki zsidó, csecsen, azeri, grúz. Beszélgettünk, barátkoztunk, éltünk. Szovjeteknek neveltek minket – mondja Ramnat, bár a felszín alatt valami mindig fortyogott: a nagyszülei gyakran mondták, hogy „majd a harmadik háború után eljön az aranykor”, igaz, Ramnat akkor sem értette, milyen harmadik. Aztán ott volt a Csecsenföldet az Orosz Birodalom számára meghódító – és a „Rettegett” jelentésű Groznijt 1816-ban megalapító – Alekszej Jermolov szobra, amit az 1970-es években rendszeresen megrongáltak. – Éjjel ledöntötték, nappal visszaállították. Talán egész készletük volt Jermolov mellszobrából. Mi hódítónak tekintettük, az igaz, de ezek az akciók nekem inkább vicceseknek tűntek, mint veszélyeseknek – mondja Ramnat. – Aztán egyszer csak, 1991-ben fontos lett, hogy ki csecsen, ki orosz, de én akkor sem hittem, hogy vér fog folyni – Ramnat éppen akkor fejezte be a grozniji egyetem orosz szakát, úgy tervezte, otthon fog tanítani. – Egy nap fegyveresek jöttek a hegyekből, saját zászlókkal, szólamokkal, tüntetésekkel a függetlenségért, de én csak legyintettem rájuk.

Aztán jött Dzsohar Dudajev csecsen elnök, egykori szovjet tiszt, akivel orosz rakéta végzett, majd Aszlan Maszhadov, aki úgy tűnt, Borisz Jelcinnel le tudja zárni a háborút a haszavjurti békével, lényegében függetlenséget biztosítva Csecsenföldnek.

– Addig fél éven át bujkáltunk a környéken, mert a házunk folyamatosan tűzvonalban volt. Mégis reménykedtünk, hogy megmarad. Ahogy hittünk Maszhadovban is, szavaztunk is rá. – Mindkettő tévedés volt. A ház megsemmisült, a béke nem lett tartós, miután Maszhadov nem tudott úrrá lenni a klánokon. 1999-ben Samil Baszajev terrortámadásaira hivatkozva Moszkva új terrorelhárító akciót indított. – Utolsóként jöttünk el Groznijból, már újra bombáztak. Még egyszer visszamentem, orosz katonák között, azt mondtam nekik, hogy orosz vagyok, külsőre úgy is nézek ki. Halottakon lépdeltem át a romok felé. A szomszédok holttesteit húzkodtam össze, hogy eltemessük őket. Nem is tudom, hogyan jártam meg a poklot.

Ramnat hangja csak ezután csuklik el.

– Sosem felejtem el a menekültáradatot Szondzsánál. Gyalog, szekéren, autóval. Egy férfi talicskán tolta futva a 80 éves anyját, a néni kezében csomag. Emberek, kutyák, macskák, tehenek rendezetlen sorban, amikor hirtelen feltűntek az orosz katonai gépek. Ez volt a legfélelmetesebb, amit valaha láttam: a tehetetlen menekülők tömege, amelyre bombákat szórtak.

Ramnat nagy levegőt vesz, majd megnyugodva beszél arról, hogy őt nem érdeklik a zászlók, hogy ki miért harcolt, csak nyugodtan akar élni.

– Itt az iskolában csak egyszer volt, hogyegy szülő tiltakozott, amiért egy csecsen tanít a gyerekének irodalmat. De az iskola és a gyerekek kiálltak mellettem, hálás vagyok nekik. Többé ilyen konfl iktusom nem volt, de sok csecsennek igen.

Bár Moszkva sosem lesz igazán az otthona, Ramnat szerint sokat javult a csecsenek megítélése. A rendőrök már nem kezelik az utcán „terroristaként” őket, mint néhány éve, amikor több ismerőse is hónapokra őrizetbe került, mert robbanószert „találtak” a rendőrök az autóikban egy-egy közúti ellenőrzésen.

– De a 15 éves unokaöcsémben genetikailag ott a félelem. Pedig már Moszkvában nőtt fel, oroszul is jobban beszél, mint csecsenül, az iskola is befogadta, ám az utcán mégis fél.

Ramnat édesanyja Groznijban maradt, a család felépített egy kis házat, most a hiteleket fizetik.

– Állami segítséget nem kaptunk. Igaz,sok minden épült újjá Groznijban, de én szomorúan megyek vissza, látva a fiatalok elvadult, kiüresedett tekintetét. Hangoztatják a vallásosságukat, de nem hisznek benne, erőszakot igazolnak vele, de az hazugság. Én muzulmánként is békét akarok.

Ramnat Hasieva nagy levegőt vesz, majd megnyugodva beszél arról, hogy őt nem érdeklik a zászlók, hogy ki miért harcolt, csak nyugodtan akar élni
Ramnat Hasieva nagy levegőt vesz, majd megnyugodva beszél arról, hogy őt nem érdeklik a zászlók, hogy ki miért harcolt, csak nyugodtan akar élni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.