Prizma a kioszkban és a neten

Prizma címmel új, filmművészettel foglalkozó tematikus folyóirat indult nemrég. A még tavaly ki adott első szám vezérfonalát David Cronenberg munkássága adta, a mostanság utcára kerülő második pedig a magyar műfaji filmekkel (például az Ötvös Csöpi- sorozattal) foglalkozik. Bár a lap készítői a legfiatalabb generációhoz tartoznak, a Prizma közel 120 oldalas terjedelmével igazi, régi vágású offline médiumnak tűnik.

Az új lap persze nem légüres térbe érkezett: komoly írásokat közlő filmes folyóirat (Filmvilág, Metropolis, Muszter) éppúgy létezett a hazai piacon korábban is, mint könnyedebb hangvételű színes magazin (Vox, Cinema).

Ugyanakkor Pálos Máté szerkesztő szerint a kortárs magyar filmes lapok nem dolgoznak markáns stílussal és tartalommal, és/ vagy nem alakítanak ki egy differenciált olvasói bázist.

Az internet megerősödése konkurencia minden nyomtatott kiadványnak, bár Pálos úgy véli, erre az új helyzetre egy folyóirat kizárólag interneten történő megjelentetése csak az egyik lehetséges válasz a sok közül. A Prizma éppen ezért egyszerre egy háromhavi, vaskos, könyvszerű folyóirat, és egy hetente háromszor frissülő honlap, ahol rövidebb, aktuális eseményekhez erősebben kötődő esszék, kritikák kapnak helyet. Az új folyóirat egyik érde kessé ge, hogy egy másik vizuális művé szet, a meglehetősen mostoha sorsú képregény ügyét is igyekszik felkarolni: a jövőben ezzel a területtel foglalkozó tanulmányok és történeti áttekintések – sőt konkrét alkotások – is felbukkannak majd a Prizmalapjain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.